ОСУЂЕНИЦИ ИЗ ЗАБЕЛЕ ИГРАЛИ БРЗОПОТЕЗНИ ШАХ на турниру "Chess Open 23"

БЕОГРАД: Осуђеници из КПЗ Пожаревац (Забела) играли су брзопотезни шах на Првом шаховском турниру "Chess Open 23" отвореног првенства града Пожаревца, уз учешће шаховских велемајстора из Србије, Пољске, Бугарске, Русије, Индије, Аустрије и Тринидада и Тобага.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Први пут су једни на спрам других били осуђеници који су у свет шаха ушли релативно скоро и искусни велемајстори брилијантног знања, рекао је директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић, наведено је у саопштењу Управе.

Царевић је додао да је на турниру учествовало шест осуђеника и три запослена из Забеле, као и једна осуђеница из КПЗ за жене у Пожаревцу, заводу који је прошле године освојио високо друго место на Светском онлајн првенству у шаху за лица лишена слободе.

"Шах је дисциплина у којој, као и у животу, свака особа бира потезе које ће да повуче и преузме одговорност за учињено", истакао је Царевић и похвалио спремност осуђених лица да учествују на турниру међународног карактера.

Турнир је освојио руски велемајстор Михаил Брјакин, док је вишеструки првак Србије Иван Иванишевић освојио друго место, а треће место мајстор Светске шаховске федерације (ФИДЕ) Иван Мартић.

На турниру су учествовали и српски велемајстори Бранко Тадић и Борко Лајтхајм, као и бугарски првак у шаху Милко Попчев и женски ФИДЕ мајстор Радмила Ковачевић.

Из Управе наводе и да све веће казнено-поправне установе имају шаховске секције, а завод са најдужом традицијом организовања турнира је Забела која је ове године на традиционалном годишњем такмичењу окупила 130 учесника.

Први шаховски турнир "Chess Open 23" организовали су Спортско удружење запослених у КПЗ Забела, Туристичка организација града Пожаревца и Шаховски савез Браничевског округа.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести