Пап најбољи на домаћем терену

У холу хале спортова Тиквара, у Бачкој Паланци, а у оквиру традиционалне туристичке манифестације Дунавски бал, протекла су једнодневна надметања на међународном шаховском рапид турниру.
Misa Pap/privatna arhiva
Фото: Миша Пап

На месту окршаја нашли су се 74 учесника из Монголије, БиХ, Хрватске и Србије. Међу актерима били су четворица велемајстора, шесторица интернационалних мајстора, четворица ФИДЕ мајстора, 15 омладинаца, једна шахисткиња...

Одиграно је девет кола по швајцарском систему жребања. Темпо игре био је 15 минута по играчу, за сваку партију. Прво место и главну награду од 12.000 динара освојио је први и једини велемајстор из Бачке Паланке Миша Пап са осам поена и - једини без пораза (седам победа и два ремија).

На другу позицију пласирао се интернационални мајстор Зоран Рунић из Дворова (БиХ) и трећепласирани је млади интернационални мајстор Новак Пезељ из Сомбора, а њих двојица, у свој конто, уписали су по седам поена. А, по шест поена укњижили су: четвртопласирани интернационални мајстор Јован Радловачки из Панчева, петопласирани велемајстор Милош Рогановић из Врбаса,шестопласирани велемајстор Мирослав Марковиçћ из Лесковца, седмопласирани ФИДЕ мајстор Мирољуб Стојковић из Баноштора, осмопласирани велемајстор Синиша Дражић из Новога Сада и деветопласирани интернационални мајстор Милан Божић из Ваљева. Петорица играча укњижили су по шест поена, а предводи их ФИДЕ мајстор Петар Кологнат из Сремске Митровице, који се укотвио на десето место.     Најбоље пласирани омладинац је млађани ванкатегорник Бајанмунк Тугсбајасгалан (11) из Монголије, који је заузео 13. позицију са шест поена.

Једина шахисткиња женски ФИДЕ мајстор Алтан Туја из Монголије запосела  је 19. степеник са убележених 5,5 поена.

Пласман играча са истим бројем освојених поена одређен је на основу Бухолц-коефицијента. Спортску правду делили су арбитри Борис Тепић (59) и Томислав Дубовски (36) из Бачке Паланке.

На седмом овогодишњем брзопотезном шаховском турниру у Бачкој Паланци копља је укрстило 25 играча из: Новог Сада, Војводе Степе, Челарева, Младенова и Бачке Паланке. Међу цугерашима били су и један велемајстор, један ФИДЕ мајстор, седморица мајсторских кандидата, један омладинац итд. Одиграно је 13 кола по Швајцарском систему жребања, а темпо игре је био пет минута по играчу, за сваку партију.

Прво место освојио је први и, за сада, једини бачкопаланачки велемајстор – Миша Пап, са максималних 13 поена, док је другу позицију запосео мајсторски кандидат Петар Пеђа Јовановић из Бачке Паланке са 9 поена. Треће и четврто место са 8,5 поена поделили су ФИДЕ мајстор Милоје Брајић из Војводе Степе и новосадски мајсторски кандидат Душан Младеновић, али је Бухолц пресудио да бронза ипак припадне Брајићу. Тројица играча освојили су по 8 поена и то су: петопласирани, мајсторски кандидат Божо Протуђер из Челарева, шестопласирани, другокатегорник Стефан Ристић из Бачке Паланке и седмопласирани, првокатегорник Синиша Лугоња из Бачке Паланке. Једини омладинац, Илија Јовановић из Бачке Паланке, пласирао се на 24. место на табели са укњижених 3 поена.

Ђ. Ш.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести