Почело отворено првенство Суботице: За титулу северне Бачке

Почело је традиционално Отворено шаховско првенство Суботице, у организацији Шаховског савеза Суботице, а у сарадњи са локалним клубовима и самоуправом.
sah
Фото: Dnevnik.rs

Првенство се и ове године игра у сали Општине Суботица и трајаће три недеље, до 15. марта.

Турнир се игра у девет кола по Швајцарском систему и по ФИДЕ правилима. Темпо игре  је по 90 минута по играчу за целу партију с бонификацијом од 30 секунди по одиграном потезу. Првенство се рејтингује код ФИДЕ, а за регуларност такмичења брину међународни судија Милорад Маравић и национални судија Мирјана Ђукић. Организатор је и ове године успео да обезбеди скроман наградни фонд у износу од 41.000 динара, који је распоређен на осам редовних и четири специјалне награде – за најбољег пионира до 15 година, омладинца до 20 година, сениора преко 65 година и за најбољу такмичарку.

На турниру учествује 59 играча из Суботице, Бачке Тополе, Сенте и Кањиже, те слободно можемо рећи да је то и незванично Првенство Северне Бачке. Титулу брани интермајстор Нађ Хеђеши Балинд, који неће имати ни мало лак задатак, будући да на Првенству учествује велики број младих и талентованих играча, жељних успеха и славе.

У првом колу није било већих изненађења, јер су фаворити углавном оправдали ту улогу, осим што ФИДЕ мајстор Бела Месарош није постигао више од ремија против веома расположеног Богдана Паштара.

Најинтересантнији парови другог кола су: Пајзер – Нађ Хеђеши, Вранић – Нађ З., Фаркаш Ш. – Танчик, Плетл – Аврам, Пухало – Кечкемети А. итд.

М. Маравић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести