Почиње Европско првенство за младе шахисте: Вера Вујовић први носилац

Најталентованији шахисти и шахисткиње Старог континента поново ће се наћи на истом месту, овог пута у Мамаиаи у Румунији, где ће се од 5. од 14. септембра одиграти Европско првенство за младе.
sah
Фото: ФИДЕ

Играће се по стандардном темпу игре, 90 минута за целу партију, уз додатак од 30 секунди након сваког одиграног потеза.

Учесници ће бити подељени по старосним групама, почев од узраста до осам година, закључно са групом до 18 година. Такође, свака група ће имати и два турнира, у отвореној и женској конкуренцији. Србија ће имати по макар једног представника у свакој групи, а заступљеност играча из Војводине је доминантна. Верујемо да ће се неки од шахиста и шахисткиња који ће играти под нашом заставом вратити са медаљом око врата.

У отвореној конкуренцији до осам година играће дечаци који су већ скренули пажњу српске шаховске јавности, па се чак Леонид Ивановић из Новог Сада и Михајло Билић из Зрењанина налазе међу фаворитима за висок пласман. Поред њих, ту је и перспективни Јован Билић из Зрењанина. Наталија Вујичић ће играти у истој узрасној групи, али турнир девојчица. Аљоша Каначки из Панчева ће се такмичити у групи до 10 година, док ће турнир девојчица играти чак три шахисткиње: Дуња Милојевић, Нина Смилић и Милица Вујичић.

Један од највећих српских талената Новак Думбеловић покушаће да дође до одличја у отвореној секцији до 12 година, а у истој групи код девојчица је Вера Вујовић, из Београда, први носилац турнира. Најмлађи ФИДЕ мајстор Андреј Љепић из Новог Сада је озбиљан кандидат за медаљу међу играчима до 14 година. Код девојака нас представља Андреа Станковић, којој прогнозирају фину будућност. Павле Ћирић и Аљошин брат Вук Каначки ће наступати у отвореној конкуренцији до 16 година.

Међу девојкама истог узраста ће се наћи и наша Ана Тадић. У најстаријој групи се надамо одличју интермајстора Стефана Тадића, а поред њега навијаћемо и за Новосађанина Лава Пајчина. Исто важи и за Марту Дакић у конкуренцији девојака. Она је играла веома леп шах на разним турнирима у претходном периоду.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести