Полуфинале ФИДЕ Гран прија у Берлину: Рапорту и Накамури визе за Мадрид

Иако још увек није завршен трећи овогодишњи ФИДЕ Гран при, који се управо игра у Берлину, позната су имена двојице супервелемајстора који су се квалификовали за Турнир кандидата у Мадриду – то су Ричард Рапорт и Хикару Накамура!
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Рапорт је сакупио 20 Гран при бодова (седам за пласман у полуфинале на првом Гран прију и 13 за победу на другом у Београду), док је Накамура осигурао најмање исти број поена (13 за победу на првом Гран прију и најмање седам поена за пласман у полуфинале на последњем Гран прију у Берлину). Ниједан играч нема чак ни теоретске шансе да угрози ову двојицу на водећим позицијама, те је преостали део Гран прија у Немачкој практично само ревијалног типа.

У последњем и одлучујућем колу нокаут фазе Гран прија, Накамура је савладао Андреја Есипенка и тако победио у групи А, пласиравши се директно у полуфинале. Левон Ароњан је био једини који је могао да се придружи Накамури у доигравањима, али је изгубио од Григорија Опарина и завршио на трећем месту А групе.

Тек након што је окончан сусрет Лејниера Домингеза и Винсента Кејмера, постало је јасно да су Накамура и Рапорт обезбедили место на Турниру кандидата. Наиме, елиминишући Домингеза из трке за полуфинале, Кејмер је убио чак и теоретске шансе да неко угрози поменути двојац. Локални херој Кејмер је потом прешао на доигравање са Шакријаром Мамеђаровим за пласман у полуфинале. У овом дуелу, после две рапид партије, резултат је био 1:1 (по победа и пораз на обе стране), те су играчи морали да наставе доигравање по брзопотезном темпу. Мамеђаров је победио обе блиц партије и тако изборио полуфинале.

Група Ц је, такође, била неизвесна до самог краја, будући да су све четири партије последњег кола завршене ремијем, те су за пласман у полуфинале разигравали Весли Со и Семјуел Шенкланд. У мечу од две партије по убрзаном темпу Со је победио резултатом 1,5:0,5 и прошао је у завршницу турнира. Сензација последњег кола, а можда и читавог Гран прија је био ирански велемајстор Амин Табатабеи, најслабије рангиран играч на турниру, који је у групи Д црним фигурама “почистио” Аниша Гирија и тиме осигурао место међу четворицом најбољих. У полуфиналу, које се игра као меч од две партије по класичном темпу, састају се: Накамура – Мамеђаров и Со – Табатабеи. Коначни победник овог Гран прија биће познат до 5. априла.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести