Првенство Србије у шаху: Ерићева и Ивић шампиони

Спуштена је завеса на 15. Појединачно првенство Србије у шаху за жене и мушкарце за 2021. годину, одржано у хотелу Стара Планина на нашој истоименој планинској лепотици, а нови шампиони Србије су женски велемајстор Јована Ерић и велемајстор Велимир Ивић.
с
Фото: Приватна архива

Актуелни прваци су у раној фази турнира заузели водеће позиције и нису их испуштали до краја надметања.

Победница женског шампионата Јована Ерић из Лознице поновила је феноменалан успех постигнут пре тачно деценију, када је са само 19 година тријумфовала на Првенству Србије за жене и прокрчила пут у сам врх женског шаха у нашој земљи. У међувремену је стекла академско образовање седмог степена и све време била редовна чланица женске репрезентације, а данас се на српској рејтинг листи налази на високом петом месту. На овогодишњем шампионату једина је учесница која није претрпела ниједан пораз, прошавши прва кроз циљ са одличних седам поена из девет партија.  Раме уз раме са Јованом била је и вицешампионка, женски интермајстор Марина Гајчин из Апатина, која је освојила шест поена и у завршници турнира везала три веома важне победе против неких од наших најјачих шахисткиња, укључујући и актуелну селекторку, женског велемајстора Ирину Чолушкину.

Победница женског шампионата Јована Ерић из Лознице поновила је феноменалан успех постигнут пре тачно деценију, када је са само 19 година тријумфовала на Првенству Србије за жене и прокрчила пут у сам врх женског шаха у нашој земљи

После нешто слабијег старта, до трећег места са 5,5 освојених поена заслужено је стигла и шампионка из 2017. године, женски интермајстор Адела Великић, која је у последњих пет кола постигла чак четири победе и само један реми. На деоби од четвртог до шестог места са по пет поена нашле су се женски интермајстори Љиља Дрљевић и Јована Срдановић, као и женски велемајстор Мариа Манакова. Седмо место освојила је женски велемајстор Ирина Чолушкина са четири поена, осма је била женски велемајстор Ана Бендераћ са 3,5 поена, девета женски интермајстор Сандра Ђукић са три поена, док се на 10. месту нашла женски ФИДЕ мајстор Милена Вујчић са једним поеном.

Фото: Приватна архива
За разлику од Ерићеве, велемајстору Велимиру Ивићу из Београда ово је прва титула шампиона Србије. До ње је стигао са 6,5 поена. На мушком првенству борба за медаље била је много неизвеснија него код дама

За разлику од Ерићеве, велемајстору Велимиру Ивићу из Београда ово је прва титула шампиона Србије. До ње је стигао са 6,5 поена, али треба истаћи да је на мушком првенству борба за медаље била много неизвеснија него код дама. Наиме, пре последњег кола чак четворица играча су равноправно конкурисала за победничко постоље, те се све решавало у „последњим метрима трке“. У овим одлучујућим тренуцима, Ивић је био најконцентрисанији и остварио је вредну победу против интермајстора Зорана Арсовића, која му је и донела шампионску титулу.

Ипак, колико је овај шампионат био изједначен, говори и чињеница да су друго место поделила чак тројица играча са по шест поена, међу којима је вицешампионска титула отишла у руке велемајстора Бобана Богосављевића из Вршца, јединог играча који је успео да нанесе пораз победнику турнира. Бронзану медаљу, другу годину заредом, освојио је новосадски велемајстор Александар Ковачевић, док је четврто место припало велемајстору Луки Будисављевићу из Београда. Пето место са пет поена освојио је велемајстор Милоје Ратковић, шести је био прошлогодишњи шампион велемајстор Александар Инђић са 4,5 поена, док је седмо место заузео интермајстор Никола Радовановић са 3,5 поена. Интермајстору Милошу Станковићу припало је осмо место са три поена, девети је био интермајстор Зоран Арсовић са 2,5 поена, док се на 10. место пласирао велемајстор Синиша Дражић са два поена.

Пехаре и медаље најуспешнијима уручио је Андрија Јоргић, генерални секретар Шаховског савеза Србије.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести