Првенство ученика основних школа Јужнобачког округа: Шампион ОШ „Бранко Радичевић”

На радост бројних младих шахиста, који дуго нису имали прилике да међусобно одмере снаге за шаховском таблом, у недељу је у Бачком Петровцу одржано Првенство ученика основних школа Јужнобачког округа.
Prvenstvo OS Juznobackog okruga
Фото: ОШ Бранко Радичевић у Новом Саду са организаторима турнира, фото: Приватна архива

Домаћин такмичења била је Основна школа „Јан Чајак“, на челу са љубазном и предусретљивом директорком Зденком Дудић, а покровитељ турнира је Општина Бачки Петровац.

Појединачно такмичење, за сваки разред од првог до осмог, играло се у две одвојене групе – посебно за дечаке и девојчице, док је екипно такмичење одржано на шест табли, а било је неопходно учешће најмање две ученице и најмање два ученика. На екипном такмичењу одиграно је седам кола по Бергеровом систему паровања, а темпо игре је био 15 минута по играчу за целу партију.

Надметања на 64 поља протекла су у фер и коректној атмосфери, а наслов победника турнира са 18 меч бодова потпуно заслужено припао је ОШ „Бранко Радичевић“ у Новом Саду, који су свих шест мечева решили у своју корист! За победничку екипу наступали су: Матија Субић (4 из 6), Марко Мајсторовић (4 из 6), Лука Милутин (5,5 из 6), Марко Павловић (3,5 из 6), Лана Миловић (5 из 6) и Јелица Остовић (6 из 6). Сребро је припало ученицима ОШ „Коста Трифковић“ из Новог Сада, који су освојили 15 меч бодова, док су се бронзом окитили ученици ОШ „Ђура Јакшић“ из Чуруга са 12 меч бодова. Сви они су обезбедили пласман на Републичко првенство, али треба похвалити и преостале четири школе које су послале своје представнике на ово такмичење, а то су: четвртопласирана ОШ „Свети Сава“ из Бачке Паланке, петопласирана ОШ „Север Ђуркић“ из Бечеја, шестопласирана ОШ „Петефи Шандор“ из Бечеја, и седмопласирана ОШ „Десанка Максимовић“ из Бачке Паланке.

Поред три првопласиране екипе, пласман на Републичко првенство ученика основних школа, које се одржава 29. и 30. маја у Београду, обезбедили су и по петоро првопласираних у свим старосним групама, посебно код дечака и код девојчица.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести