Први носиоци непогрешиви у полуфиналу Првенства Србије

Списак учесника Првенства Србије се полако попуњава. Након одиграног Полуфиналног турнира у организацији Шаховског савеза Србије од 5. до 11. фебруара у Параћину, карте за финални турнир је резервисало још четворица шахиста и четири шахисткиње.
sah
Фото: Шаховски савез Србије

Главни судија је била међународни арбитар Наташа Савић, а директор турнира међународни организатор Саша Јевтић.

Улогу првог фаворита на такмичењу је потврдио један од наших најтрофејнијих шахиста, велемајстор Иван Иванишевић.

Он је након девет кола, у јакој конкуренцији 43 шахиста заузео прво место са 6,5 поена, колико је забележио и другопласирани велемајстор Суат Аталик, али је Иванишевић имао нешто боље додатне критеријуме.

Првој тројици су припали и пехари, а награду за треће место је добио интермајстор Никола Радовановић, који је предводио групу шахиста са освојених шест поена.

Одмах иза њега се нашао велемајстор Александар Ковачевић, који је тако обезбедио наступ на Првенству Србије. У случају одустајања, резерве ће бити велемајстор Вјачеслав Тиличев и интермајстор Новак Чабаркапа.

На турниру у отвореној конкуренцији учествовале су три шахисткиње, и све су оствариле запажен резултат.

Прва табла наше репрезентације, интермајстор Теодора Ињац, је забележила 5,5 поена, и до самог краја је била у озбиљној борби за пласман на финални турнир, док су женски велемајстор Јована Ерић и женски интермајстор Софија Погорелских одличном игром зарадиле више од 30 рејтинг поена.

Улогу првог носиоца је у женској конкуренцији потврдила Вера Вујовић, женски ФИДЕ мајстор, која је са сјајних 6,5 поена из осам партија (у деветом колу је била слободна) дошла до победничког пехара.

Пратиле су је женски интермајстор Јована Срдановић са пола поена мање, те женски ФИДЕ мајстор Викторија Буктева са 5,5. Оне су такође награђене одговарајућим пехарима.

Буктева је имала боље додатне критеријуме од Анастасије Гроздановић, која је такмичење завршила на четвртом месту и обезбедила пласман на првенство државе. С обзиром да се пријавило само девет шахисткиња, играло се девет кола, по Бергеровом систему паровања.

С. Костић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести