ПС у убрзаном и брзопотезном шаху: Велики успех Војвођана

У оквиру другог Фестивала Шаховског савеза Србије у Параћину одиграна су појединачна Првенства Србије у убрзаном и брзопотезном шаху.
ШСС/ Теодора Ињац, Јована Ерић и Адела Великић
Фото: ШСС/ Теодора Ињац, Јована Ерић и Адела Великић

На такмичењу у убрзаном шаху учествовало је 149 играча и играчица, од којих 53 има неку од међународних титула. Колико је турнир био уједначен показује и податак да су чак четворица шахиста поделили прво место са по 7,5 бодова из девет кола. Најбољи Бухолц је имао велемајстор Синиша Дражић, који је тако трофеју купа, додао и пехар шампиона Србије у убрзаном шаху. Сребром се окитио искусни велемајстор Суат Аталик, а бронзом интермајстор Бојан Максимовић. Сва тројица су чланови и победника Купа ШК Југовић из Каћа. Срећа, овога пута, није била наклоњена интермајстору Вуку Ђорђевићу, који је морао да се задовољи четвртим местом, иако је пружио изузетно добру игру.

У конкуренцији 28 шахисткиња најбоље се снашла и одиграла сјајан турнир наша репрезентативка женски велемајстор Јована Ерић. Поуздана узданица Сирмиума из Сремске Митровице је везала пет победа и тако не само постала шампионка државе, већ и освојила феноменално седмо место у укупном пласману. Пратиле су је колегинице из националног тима, које су, такође, играле веома добро. Сребро је освојила наша челна табла интермајстор Теодора Ињац, а бронзу бивша првакиња Србије женски интермајстор Адела Великић.

У надметању у брзопотезном шаху било је 147 учесника, 58 са међународним титулама, 10 са највишом. Млади ФИДЕ мајстор Станко Влајковић је одиграо фантастично и из 13 кола је освојио невероватних 10,5 поена. Тиме му је и више него заслужено, припао шампионски пехар. Вршачки велемајстор Бобан Богосављевић је, такође, играо одлично и освојио друго место са 10 поена, колико је имао и трећепласирани члан репрезентације Србије Иван Иванишевић.

Интермајстор Теодора Ињац је освојила титулу у брзопотезном шаху. Друго место је припало женском интермајстору Адели Великић, а бронза женском ФИДЕ мајстору Радмили Ковачевић. Победници ових такмичења ће представљати Србију на светском и европском првенству у убрзаном и брзопотезном шаху.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести