Рапид турнир: Пландиштанцима пехар у Ритишеву

У јужнобанатском селу Ритишеву, другу годину заредом, организован је Међународни шаховски рапид турнир.
sah
Фото: Dnevnik.rs

У конкуренцији се нашло 20 екипа из Румуније (Алба Јулија и Куђир), Мађарске (Ђула) и Србије. Одиграно је седам кола по Швајцарском систему паровања, а темпо игре био је 20 минута по играчу, за сваку партију. Шаховску правду делио је ФИДЕ судија Петар Стајић. Екипе су имале право на четири играча који наступају у мечу и једну резерву. Борбе су биле изузетно занимљиве и неизвесне до самог краја.

Прво место је заслужено припало екипи ШК Слога из Пландишта која је играла у саставу: Душан Петровић, Радован Јанићијевски, Никола Басараба и Душко Јовановић. Пландиштанци су освојили одличних 16 меч бодова и 18,5 поена. Другу позицију заузела је екипа ШК Бора Костић из Вршца са 15 меч бодова и 18 поена, за коју су наступали: Лазар Петровић, Саша Грујић, Чедомир Узелац и Горан Вебел, а на последње седмо коло стигао је и ФИДЕ мајстор Бошко Ђонин.

У том колу вршачка екипа, охрабрена доласком своје прве табле, нанела је једини пораз победничкој екипи из Пландишта и тако се домогла другог места. Трећепласирани је био ШК Банатски Карловац са 14 меч бодова и 16 поена, за који су наступали: Милета Цицовић, Милан Повић, Ненад Лисичић и Владимир Нешић. И они су победом у последњем колу, баш као и Вршчани, поправили пласман и ушли у прве три награђене екипе, а истовремено истиснули до пре седмог кола другопласирану екипу гостујуће Алба Јулије, којој је тако измакла награда.

На четврти степеник пласирала се екипа ШК Будућност из Српске Црње са 13 меч бодова и 18 поена. Петопласирана била је Алба Јулија из Румуније (победник прошлогодишњег турнира) са 13 меч бодова и 16,5 поена, док је шестопласирана екипа ШК Бора Ивков из Банатског Новог Села са 13 меч бодова и 16 поена. Следили су: ШК Униреа 1 из Ритишева са 12 меч бодова и 16 поена, затим ШК Бела Црква 1 са 11 меч бодова и 16 поена, ШК Влајковац и ШК Бела Црква 2 са по 10 меч бодова и 15 поена итд.

Домаћин је на завршној свечаности доделио три пехара и по сет од пет медаља за све учеснике победничких екипа које су освојиле прва три места. Након турнира уследило је дружење шахиста уз фини гулаш, а дан проведен у Ритишеву остаће у лепим успоменама свима који су на њему учествовали или га посетили.

И. У.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести