Шах: Покрајинска титула женској екпипи Омладинца из Нових Бановаца

После дугог низа година у којима је освајала најчешће сребрна и, нешто ређе, бронзана одличја, женска екипа ШК Омладинац из Нових Бановаца коначно је остварила свој сан, окитила се златом и пласирала на најјаче екипно такмичење у нашој земљи – Прву лигу Србије!
с
Фото: Приватна архива

То је епилог 27. Отвореног екипног Првенства Војводине за жене, које је одржано у хотелу Путник у Новом Саду, од 28. до 31. октобра.

Према мишљењу многих учесница и пратилаца, ово је било једно од најуједначенијих такмичења женске војвођанске лиге, са чак четири или пет екипа које су потпуно равноправно могле да конкуришу за победничко постоље. То потврђује и чињеница да се до последњег кола није са сигурношћу знало ко ће понети титулу најбољег, а занимљиво је да су за победничко постоље конкурисале две екипе из Бановаца – Омладинац и Бановци Дунав, које су претходно одиграле нерешено у међусобном дуелу. И једнима и другима је у последњем колу била потребна победа и то високим резултатом. Екипа Омладинца из Нових Бановаца, предвођена Катарином Несторовић и Ивом Узелац, и уз помоћ две гошће из Индије – Рави Ракшита и Нилаја Билва, успела је да савлада младу екипу Цар Урош из Јаска, док су Бановци Дунав одиграли нерешено против првог фаворита на турниру, одличне екипе Сомборског шаховског клуба. То је и одредило коначног победника и лансирало „омладинке“ из Нових Бановаца у Прву лигу Србије! Треба истаћи да, иако је овог пута била спречена да учествује на турниру, ова победа једнако припада и Јасмини Миливојевић, која је дуги низ година верна овој екипи.

Честитке заслужују и чланице вицешампионске екипе Бановци Дунав – женски ФИДЕ мајстор Јасна Шакотић, Марија Станковић и Ана Шакотић, које су без помоћи страних играчица оствариле фантастичан успех. Посебно треба похвалити Ану Шакотић, најефикаснију играчицу на турниру, која је на трећој табли направила изузетан учинак од свих пет победа. Бронзану медаљу освојио је Сомборски шаховски клуб, дугогодишњи прволигаш, који је овај турнир одиграо без своје стандардне чланице, репрезентативке Србије женског интермајстора Марине Гајчин. Ипак, и без ње, њихов састав: женски интермајстор Клара Ковач (Мађарска), Данијела Грујић, Симана Матковић и Јелена Миливојевић био је виђен за прво место и можда је само мањак спортске среће у одлучујућим тренуцима спречио Сомборке да поврате статус прволигаша.

Коначна табела: 1. Омладинац (Нови Бановци) 13 меч бодова и 12 поена, 2. Бановци Дунав (Стари Бановци) 11 меч бодова и 11 поена, 3. Сомборски шаховски клуб (Сомбор) 10 меч бодова и 10 поена, 4. Цар Урош (Јазак) 9 меч бодова и 8 поена, 5. Новосадски шаховски клуб (Нови Сад) 9 меч бодова и 7 поена, 6. Бубамара (Нови Сад) 7 меч бодова и 9 поена, 7. Сента 7 меч бодова и 6,5 поена, 8. Војводина (Нови Сад) 6 меч бодова и 7 поена, 9. Бачка Паланка 6 меч бодова и 6,5 поена, 10. Светозар Глигорић – Глига (Панчево) 4 меч бода и 4,5 поена, 11. Краљица (Петроварадин) 3 меч бода и 3,5 поена, и 12. Дневник (Нови Сад) 1 меч бод и 5 поена.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести