Шахисти новосадског ПМФ-а вицешампиони

Протеклог викенда, по други пут заредом, познато туристичко место Брзеће на Копаонику било је домаћин традиционалних 7. Спортских сусрета Синдиката образовања Србије.
Bosnjak, Uzelac, Djurnic i Popovic vicesampioni u Sportskim susretima sindikata
Фото: Вицешампионска екипа новосадског ПМФ-а: Бошњак, Узелац, Ђурнић и Поповић

У дводневним надметањима учествовало је преко 400 такмичара из 27 вртића, школа, факултета, института, као и домова ученика и студената. Сви они су се такмичили у 10 спортских дисциплина – фудбал, кошарка, одбојка, тенис, стони тенис, пливање, шах, пикадо, куглање и надвлачење конопца, при чему су у свим дисциплинама осим фудбала била организована одвојена такмичења за мушкарце и жене.

На шаховском турниру традиционално су учествовале и мушка и женска екипа Природно-математичког факултета из Новог Сада. Као и прошле године, у мушкој конкуренцији наступило је шест екипа, међу којима су, поред новосадског ПМФ-а као браниоца титуле, највећи фаворити за освајање златне медаље били шахисти Машинског факултета из Београда. Међутим, ни једни ни други нису рачунали да међу осталим екипама имају равноправног ривала, те се већ у другом колу десило велико изненађење – пораз Машинског факултета од екипе Градског одбора образовања из Ниша. Нишлије су на ово такмичење дошле у знатно јачем саставу него прошле године и, уз мало спортске среће, већ на старту турнира савладале Београђане. Тада су као једина препрека на њиховом путу до титуле остали Новосађани, те су сви са великом пажњом пратили меч ове две екипе. Уз бољу стратегију и доста спортске среће, Нишлије су поново славиле са 2,5:1,5, те је сан о победничком пехару остао недостижан за све остале. Злато у шаху су свом синдикату донели: Горан Стошић, Милош Милић, Бојан Илић и Дарко Милојковић.

За друго место су се, потом, у веома узбудљивом и потпуно неизвесном мечу борили Природно-математички и Машински факултет. Ван свих очекивања, меч је у цајтноту завршен победом Новосађана са невероватних 4:0, те је њима и припала вицешампионска титула. Сребрни Новосађани су ове године играли у саставу: Милан Поповић, Страхиња Ђурнић, ванр. професор Ивица Бошњак и Ива Узелац. Ипак, треба одати велико признање за фер плеј и одличну игру њиховим драгим противницима с Машинског факултета: Радовану Бури, Предрагу Елеку, Слободану Јарамазу и Дејану Мицковићу, којима је ове године припала бронзана медаља.

У женској конкуренцији, веома убедљиво су тријумфовале шахисткиње Техничке школе ГСП Београд које су победиле све своје противнице, сребро је припало шахисткињама Регионалног центра Пожаревац, док су бронзане медаље освојиле играчице Регионалног центра Лесковац. Треба похвалити и екипу Технолошког факултета из Новог Сада, чије су се шахисткиње до последње партије бориле за бронзу, али су на крају ипак завршиле турнир као четвртопласиране.

Најбољи синдикат у генералном пласману ове године је Регионални центар из Лесковца, друго место је припало ОШ „Јован Јовановић Змај” из Свилајнца, а треће место Одбору образовања Стара Пазова.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести