Шаховска симултанка и категорни турнир одржани у Каћу

У оквиру кампа за талентоване младе шахисте, а у организацији трофејног ШК Југовић из Каћа, у понедељак су у Каћу одржани симултанка на 130 табли и потом категорни турнир талентоване деце.
Најуспешнији шахисти са Мирославом Копањом
Фото: Најуспешнији шахисти са Мирославом Копањом

Симултанку и турнир је свечано отворио председник ШК Југовић доц. др Мирослав Копања, а учеснике и њихове пратиоце су поздравили Верица Летић, директорка Основне школе „Ђура Јакшић“ из Каћа у којој се такмичење одржало, и представник фирме Енерyи Нет из Каћа Предраг Лончар.

На манифестацији су учествовали ученици ОШ „Ђура Јакшић“, који су изабрали слободну наставну активност, шах. У пратњи свог учитеља шаха и оперативног тренера у шаху Јакше Ступара, 130 малишана је одиграло симултанку са бројним истакнутим шахистима. Са децом су играли велемајстори: Суат Аталик (Турска), Алекс Јермолински (САД), Игор Наумкин (Русија) и наш велемајстор Мирослав Марковић, затим интермајстори Бранимир Максимовић и Дејан Лескур, ФИДЕ мајстор Данко Бокан, као и мајсторски кандидати: Андреј Љепић, овогодишњи првак Србије до 12 година и наш најбоље пласирани такмичар на Онлајн првенству Европе за младе шахисте (деоба петог места), Михаил Гусев (Русија), Жикица Миличевић, Илија Кнежевић, Ранко Малешевић и Ђурађ Јаковљевић.

Свим учесницима симултанке и гостима су уручени пригодни поклони, а посебно треба похвалити осморо најуспешнијих младих шахиста, који су успели да ремизирају са реномираним велемајсторима и интермајсторима. По завршетку симултанке, 15 најуспешнијих ученика су наставили да играју шах на категорном турниру, где је осморо најбоље пласираних добило четврту категорију. На турниру је победио Борис Грубер, други је био Вук Живковић, а трећи Лазар Бајић. Четврто место поделила су петорица шахиста: Милош Тепић, Милан Саграyија, Никола Калаба, Филип Кањука и Алекса Крезић, и свима њима је припала четврта категорија. Троје првопласираних су као награду добили и шаховске гарнитуре, сатове, пехаре и капе. Награде најуспешнијима доделили су доц. др Мирослав Копања, председник ШК Југовић, и Остоја Дринић, председник Савета Месне заједнице Каћ.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести