Шаховски бисери из Буковца на државном првенству: Адриан и Нина блистају

Основна школа „22.август“ из Буковца има чиме да се дичи када је шах у питању.
sah
Фото: Приватна архива

У овој установи пре непуне две године отворена је школа шаха, чији учитељ је Рајко Тешановић, иначе и тренер у Шах клубу Буковац. Он је професор спорта и шаховски тренер.

Прве године рада деца полазници нису учествовали на такмичењима, да би ове остварили запажене резултате. Бисери су Адриан Госе Момић и Нина Плетел.

– Крајем прошле године на турниру Шах у школе обрадовао нас је Адриан Госе Момић – истакао је Тешановић. – У конкуренцији 70 вршњака, старих до 10 година, заузео је прво место. Први пут деца су била и на општинском првенству, Нина Плетел је била прва у конкренцији девојчица до 10 година и победила је у свих седам партија, док је Адриан био трећи међу дечацима.

Ово двоје ђака су стекли право учешћа на Првенству Јужнобачког  округа, које је одржано протеклог викенда у Бачком Петровцу. Адриан је био други у конкренцији 10-годишњака, а Нина трећа. Њих двоје ће представљати своју школу на овогодишњем државном првенству за основце, које ће се одржати 6. априла у Младеновцу – нагласио је Рајко Тешановић.

Иначе, на донаторској вечери, коју је организовао Шаховски клуб Буковац, Адриан и Нина нису могли без шаха, па су се окушали у неколико партија с много старијима од себе, који су их изазвали. Занимљиво, ови шаховски бисери из фрушкогорског места су изашли као победници. То им је био и леп тренинг пред државно првенство основних школа.

М. Павловић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести