Шампиони Јовановић и Лалић, домаћин имао седам такмичара

У здању Гимназије „20. октобар“ у Бачкој Паланци протекла су надметања у оквиру традиционалног 11. Светосавског шаховског рапид турнира.
Учесници овогодишњег Светосавског рапид турнира у Бачкој Паланци
Фото: Учесници овогодишњег Светосавског рапид турнира у Бачкој Паланци

Као и претходних година, турнир су заједнички организовали Гимназија „20. октобар“ и бачкопаланачки ШК Гимназијалац. Овога пута, у конкуренцији се нашло 19 ученика из основних школа и 16 ђака из средњих школа, тако да су упоредо одржана два одвојена турнира. Актерису били из Суботице, Сомбора, Кикинде, Змајева, Оyака и Бачке Паланке. Одиграно је седам кола по Швајцарском систему жребања, а темпо игре био је 15 минута по учеснику за сваку партију.

Међу ђацима основних школа наслов првака освојио је сјајни Илија Јовановић из Бачке Паланке са 6,5 поена, остваривши импресиван биланс од шест победа и само једног ремија. Другу позицију са шест поена заузео је Урош Савић, такође из Бачке Паланке, док је трећепласирани Михајло Домбровски из Оyака са 5,5 поена. На четврти степеник пласирала се Милана Ковач, чланица домаћина ШК Гимназијалац, уједно и најбоље пласирана девојчица са освојених 4,5 поена.

Код средњошколаца прво место су поделила двојица такмичара са по шест поена, а додатни критеријуми су пресудили да наслов победника припадне Николи Лалићу из Бачке Паланке, док је Никола Скендеровић из Суботице овог пута морао да се задовољи другим местом. На треће место пласирао се Вук Шијаков Гимназијалца са 5,5 поена, док је чеврта била Тијана Станисављевић из Сомбора, уједно и најбоље пласирана девојка са освојених 4,5 поена. По троје првопласираних у обе категорије освојили су медаље.

Треба истаћи да је ШК Гимназијалац, иако врло млад клуб, на овом турниру имао чак седам представника. Код основаца то су били: Милана Ковач, Андреј Ђорђевић и Сергеј Ђорђевић, а код средњошколаца: Вук Шијаков, Лазар Станојевић, Иван Рајшп и Милан Максић.      

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести