Словен и Југовић освојили титуле на првенствима Србије у шаху

Драматичан расплет у борби за врх и опстанак виђен је у последњем 11. колу Прве лиге Србије за мушкарце које је донело праву драму, али и изванредан осећај за све љубитеље шаха, а посебно оне који цене витешко надметање без калкулација, тактизирања и уговарања, чиме су обиловала нека слична такмичења у прошлости.
sloven
Фото: Екипа Словена, фото: Приватна архива

Екипа Југовића из Каћа, иако без иностраних играча у овом колу, сав свој “бес” због пропуштених прилика искалила је на екипи Нафтагаса из Елемира и савладала је са максималних 6:0. Тада је постало јасно да водећи Словен из Руме мора добити меч против Новосадског ШК, а резултат је тада гласио 2,5:1,5 за Новосађане. Међутим, дугогодишњи тренер и селектор руске женске репрезентације Сергеј Рубљевски и наш Мирослав Миљковић били су на висини задатка, из потеза у потез повећавали су предност, а када је Миљковић победом обезбедио титулу, зачуо се громогласан аплауз и песма у холу хотела Парк у Руми.

Многобројни румски љубитељи шаха и шахисти бурно су прослављали овај, очигледно дуго чекани, успех. Честитке иду Сергеју Рубљевском, Драгану Косићу, Игору Миладиновићу, Горану М. Тодоровићу, Мирољубу Лазићу, Мирославу Миљковићу и Гојку Лакетићу, резервама Горану Косановићу и Драгану Тешићу, као и председнику Живку Матијевићу. Успех за понос и историју!

Вицешампионска титула за Југовић из Каћа такође је сјајан успех, поготово када се има у виду да је ова екипа већ много година уназад увек била међу три најбоља тима, како у мушкој тако и у женској конкуренцији. Једини пораз Југовић је претрпео против победничке екипе Словена, али све похвале за храбру и витешку борбу до самог краја заслужују руска “звезда” Александар Морозевич, Предраг Николић, Милош Перуновић, Душан Поповић, Никола Несторовић, Миодраг Р. Савић, Борко Лајтхајм, Зоран Арсовић, Данко Бокан и Властимир Радоњанин. У директном мечу за треће место Итака је савладала екипу Јелице, те је Итаки и припало бронзано одличје.

Поразом против Југовића шахисти из Елемира нису изгубили шансе за опстанак у лиги. Очи су биле упрте у шахисте Црвене звезде у мечу против ВШК Свети Николај српски. Међутим, Ваљевци нису пропусили изненадну шансу и победама Ивића и Поповића, минимално су савладали ривала и обезбедили опстанак. Тиме је постало јасно да, поред ОШК Параћин и београдске Црвене звезде, лигу на жалост напушта и Нафтагас из Елемира.

Најуспешније појединачне резултате остварили су репрезентативац Александар Инђић на другој табли за екипу Итаке и Мирослав Миљковић на петој табли у тиму Словена, са освојених 8,5 поена из 11 партија.

Фото: Екипа Југовића, фото: Приватна архива

Последње коло у Првој лиги Србије за жене ни изблиза није било тако драматично као код мушкараца. Питање шампиона било је решено пре последњег кола и знало се да Југовић из Каћа осваја прву титулу шампиона, која је значајна и историјска и за војвођански женски шах. Историју за Каћанке исписале су Алина Кашлинскаја, Теодора Ињац, Сузана Максимовић, Лена Миладиновић и Јелена Арсовић, као и творац овог тима доц. др Мирослав Копања. Овим успехом Југовић је потврдио апсолутну доминацију у српском шаху, будући да је уз златне даме освојио и вицешампионску титулу у мушкој конкуренцији, као и Куп Светозара Глигорића.

Шахисткиње Јелице из Горачића вероватно неће бити задовољне вицешампионском титулом, док је бронзана медаља била максимум за екипу београдског Рада, посебно после непријатног пораза од екипе из Рудоваца. Занимљиво је да је, и поред победе против новог шампиона, екипа БАС-а остала овог пута без медаље, што свакако представља изненађење. За то је највећим делом заслужна новосадска екипа НДШК Шахматни кружок, чије су даме сјајном игром већ у првом колу нанеле, како ће се показати, једини и одлучујући пораз екипи БАС-а. Новосађанкама је тако припало високо 5. место.

И пре последњег кола било је јасно да лигу напушта Рудар из Костолца, а у директном мечу Раднички из Ћуприје савладао је Новосадски ШК и тако обезбедио опстанак.

Од појединачних резултата треба истаћи сјајан скор грузијске звезде Саломе Мелие која је на првој табли за Шахматни кружок освојила 8 поена из 10 партија, исто колико и Алина Кашлинскаја за тим Југовића из Каћа. Такође, одлично је одиграла и првакиња Шпаније Сабрина Вега, која је са 8 поена из 10 партија на другој табли практично освојила половину понена за Раднички из Ћуприје и одржала своју екипу у највишем рангу. Истакле су се и Ирина Чољушкина и Сузана Максимовић са 7,5 поена из 9 партија, као и Лена Миладиновић и Радмила Ковачевић са истим бројем поена, али из 10 партија.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести