Србија домаћин ЕП за младе 2020. године: Нови Сад дочекује кадете

На Конгресу Европске шаховске уније, који је одржан у Скопљу Нови Сад је у конкуренцији с норвешким Бергеном победио у избору града домаћина Европског првенства за младе у убрзаном и брзопотезном шаху 2020. године.
Zoran Stanimirovic
Фото: Председник ШСВ Зоран Станимировић, фото: Приватна архива

Делегација Шаховског савеза Војводине, на челу са председником Зораном Станимировићем, који је ујдено био и делагат Шаховског савеза Србије на Конгресу, и генералним секретаром Шаховског савеза Војводине Данком Боканом, представила је Нови Сад као идеалног домаћина за једно овако велико европско такмичење.

„Нови Сад је један од најлепших градова у Србији, град изузетне традиције, с много историјских споменика, културних дешавања, град толеранције у коме заједно живе припадници свих вера и преко 20 нација“, истакао је Станимировић.

„Нови Сад је исто тако и град шаха који је био домаћин и највеће светске смотре шахиста – Шаховске олимпијаде 1990. године, као и многих других званичних европских и великих међународних шаховских такмичења, те је ово још једно велико признање за Србију и доказ да Европа препознаје квалитет и традицију организовања шаховских догађања на највишем нивоу.“

Европско првенство за младе у убрзаном и брзопотезном шаху одржаће се од 26. до 30. децембра 2020. године. Само такмичење одржаће се у Мастер центру Новосадског сајма, једној од најбољих сала ове врсте у Србији, која је до сада већ много пута била домаћин европским шахистима. Као и увек до сада, предвиђени су поклони за све учеснике, награде у предметима за најуспешније, као и наградни фонд од 1.300 евра у готовини за учеснике супер-финала. С обзиром на то да ће се такмичење одржати последњих дана 2020. године, а да већ 1. јануара 2021. године Нови Сад постаје Европска престоница културе, на овај симболичан начин европски шах најавиће европску културу.

И. Узелац

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести