Србија и Русија максимално до злата

У свом првом учешћу на Европском ветеранском првенству екипа Србије у категорији преко 50 година у Новом Саду убедљиво је освојила златну медаљу победама над свим ривалима с којима су се срели на шаховском бојишту.
Дневник/Српски ветерани убедљиво до најсјајнијег одличја
Фото: Дневник/Српски ветерани убедљиво до најсјајнијег одличја

Титулу за нашу земљу освојили су велемајстори Милош Павловић, Горан М. Тодоровић, Синиша Дражић и Ненад Ристић и интернационални мајстор Зоран Арсовић, под вођством селектора Милана Божића.

За селекцију Србије одлучујући је био меч с Италијом која је у својим редовима имала три велемајстора који су на почетку турнира претендовали на прво место. Наши ветерани су у врло интересантом дуелу победама Горана М. Тодоровића и Зорана Арсовића стигли до резултата 2,5:1,5, оставивши иза себе главне супарнике за златно одличје. Италијанима је припало друго место, а Швеђани су трећи.

- Селекција Италије је према рејтингу била први фаворит за освајање Европског првенства. Иако је у нашем тиму шкрипало на почетку турнира, играчки су ствари брзо дошле на своје место. У шестом колу и мечу који је обележио наш турнир надјачали смо Италијане и показали да је злато оправдано на нашим раменима – рекао је новосадски велемајстор Синиша Дражић.

На турниру преко 65 година селекција Русије (Свешњиков, Балашов, Васјуков, Пушков, Желнин)  је била неприкосновена. Налик својим млађим српским колегама турнир су завршили са максималним скором и првим местом. Данцима је припало сребро, док су Белгијанци трећи након тешке борбе за селекцијом Србије (Илијћ, Ујхази, Милосавац, Чабаркапа и Свитлица) у којој су нијансе одлучивале.

- Показали смо да руски шахисти у овом тренутку немају премца у ветеранској конкуренцији. Задовољство је било играти у Новом Саду и морам да упутим похвале организатору на одличном првенству. Пре свега, руски шахисти се радо одазивају такмичењима у Србији, јер се овде осећају код куће. Неколико пута сам током своје шаховске каријере учествовао на турнирима у бившој Југославији и заиста се сваки пут радо враћам. Ипак, између Русије и Србије постоји братска веза која сваки наш боравак на овим просторима чини још пријатнијим и успешнијим – мали осврт на успешан боравак у Новом Саду за читаоце Дневника поделио је познати руски велемајстор Јевгениј Васјуков.

Коначна табела (преко 50 год.): 1. Србија 16, 2. Италија 14, 3. Шведска 12, 4. Србија - Шахматни Кружок 10, 5. Данска 8, 6. Србија - Србобран 6, 7. Србија - Промоција 4, 8. Србија - Југовић 2, 9. Србија - Пензионер 0.

Коначна табела (преко 65 год.): 1, Русија 16, 2. Данска 13, 3. Белгија 12, 4. Србија - Геронтолошки центар 9, 5. Швајцарска 8, 6. Финска - Турку 6, 7. Норвешка 6, 8. Енглеска 2, 9. Финска - Фински пријатељи 0.

И. У.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести