Стартује Јуниорска шаховска лига у недељу

Јуниорска шаховска лига за сезону 2017/2018. почиње у недељу, 10. децембра у ОШ „Жарко Зрењанин“ у Новом Саду са почетком од 10.30 часова, када су на програму прва два кола.
sah, pixabay
Фото: Pixabay

Учествују сви до сада пријављени клубови, као и нови који потврде своје учешће канцеларији ШСВ до 8. децембра (тел./факс 021/572-238, моб. 062/804-7001). Организатор такмичења је ШС Војводине, а техничку организацију спроводи канцеларија ШСВ и водитељ Лиге Томислав Навратил. Победник Лиге стиче звање првака Војводине, а прве године Лига се не рејтингује.

Лига се игра екипно по правилима  ФИДЕ по Швајцарском систему у 9 кола уз паровање компјутером по програму “Свис менаyер”. Уколико се пријави мање од 12 екипа, играће се по Бергеровом систему. Време за размишљање је 45 минута по играчу за целу партију, уз додатак од 30 секунди за сваки потез почев од првог. Игра се на дигиталним сатовима. Право наступа имају искључиво екипе шаховских клубова који су регистровани код ШСВ и чија екипа већ наступа у некој сениорској или женској лиги ШСС или ШСВ.

Мечеви се играју у више места , два кола једног дана у истој сали и у месту које је предвиђено овим пропозицијама, а следећа кола (по два дневно) увек се играју у другом месту која ће благовремено бити познато као и термини играња. Завршетак Лиге је предвиђен за април 2018. године. Учесници сами сносе трошкове учествовања, а организатор обезбеђује комплетан инвентар (шах и дигиталне сатове). Котизације за учешће на овом такмичењу у првој години нема.

Екипу чине четири такмичара,три дечака и девојчица старости највише до 18 година (имају право наступа ако су рођени 1999. године и млађи). Уместо девојчице, ако је клуб нема, могуће је да игра и дечак са годином рођења 2007. и млађи. За свако коло могуће је саставити другачији састав екипе без посебног пријављивања судији. Сви играчи морају бити регистровани код ШС Војводине, што се доказује овереним списком клуба у првом наредном прелазном року (март 2018. године).

И. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести