У Бачком Петровцу одржан традиционални рапид турнир

По 27. пут у Бачком Петровцу, у оквиру традиционалних Словачких народних свечаности, организован је међународни шаховски рапид турнир – Аквапарк Петроленд 2018.
Pobednici turnira Milan S. Popović, Draško Beguš i Stevan Jović sa organizatorima
Фото: Победници турнира Милан С. Поповић, Драшко Бегуш и Стеван Јовић са организаторима

У конкуренцији се нашло 96 учесника из Италије и Србије, међу којима су били један интернационални мајстор, шесторица ФИДЕ мајстора, петорица омладинаца, две шахисткиње итд. Одиграно је девет кола по Швајцарском систему жребања, а темпо игре је био 15 минута по актеру за целу партију. Пласман играча са идентичним бројем убележених поена одређен је на основу Бухолчевог коефицијента. Турнир је подржан од стране Шаховског савеза Војводине и учесници су, поред пехара, медаља и новчаних награда за најбоље пласиране, награђени и богатим робним наградама.

После занимљивих и неизвесних борби, пехар и златну медаљу, као и главну новчану награду у износу од 12.000 динара, освојио је шабачки ФИДЕ мајстор Драшко Бегуш са одличних 8 поена из 9 партија. Са пола поена мање, пехар, сребрна медаља и награда у износу од 8.000 динара припали су мајсторском кандидату Милану С. Поповићу из Новог Сада, иначе млађем брату велемајстора Душана Поповића, актуелног репрезентативца Србије. На деоби трећег места са по 7 поена нашли су се новосадски ФИДЕ мајстор Стеван Јовић и сомборски интернационални мајстор Новак Пезељ, а додатни критеријуми су пресудили да пехар, бронзана медаља и награда у износу од 5.000 динара припадну Јовићу.

По 6,5 поена укњижили су: петопласирани, ФИДЕ мајстор Кристијан Танчик из Сенте, шестопласирани, мајсторски кандидат Синиша Парошки из Србобрана, седмопласирани, ФИДЕ мајстор Милоје Брајић из Војводе Степе, осмопласирани, мајсторски кандидат Иван Бановић из Новог Сада, деветопласирани, мајсторски кандидат Душан Вуковић из Београда, десетопласирани, мајсторски кандидат Бранислав Вујовић из Црвенке и једанаестопласирани, ФИДЕ мајстор Вук Савановић из Ветерника. Групу од шесторице играча са по 6 сакупљених поена предводи мајсторски кандидат Јеврем Марковић из Бање Ковиљаче, који се укотвио на 12. место на табели.

Најбоље пласирани омладинац је мајсторски кандидат Дејан Оморјан из Новог Сада, којем је у генералном поретку припала 20. позиција на табели са 5,5 поена. Од две шахисткиње на турниру, боље позиционирана је женски мајсторски кандидат Светлана Стојадинов из Томашевца, која је, у мешовитој конкуренцији, заузела 22. место са 5,5 освојених поена.

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести