У Београду завршен 51. Осмомартовски турнир: Победница Александра Димитрова

Победница традиционалног 51. Осмомартовског турнира шахисткиња је женски интермајстор из Русије Александра Димитрова са сјајних 7,5 поена из девет партија, чак 2,5 поена више од најближих пратилаца.
turnir
Фото: Учеснице и организатори турнира, фото: Приватна архива

Једина три ремија с победницом избориле су женски велемајстори Ирина Чољушкина и Светлана Прудњикова и женски интермајстор Сандра Ђукић. Овом убедљивом победом, Димитрова је уједно освојила и пола поена више него што јој је било неопходно за норму за женског велемајстора.

На деоби другог места нашле су се чак четири женска велемајстора са по пет поена из девет партија, а додатни тзв. Која критеријум (однос према победницима, односно број освојених поена против противница које су освојиле 50% поена и више) је пресудио да коначан редослед буде следећи: Ирина Чољушкина, Маргарита Војска (Бугарска), Светлана Прудњикова и Ана Бендераћ. Шесто место припало је женском интермајстору Катерини Мичел из Индије са 4,5 поена, док су седмо и осмо место поделиле женски интермајстор Љиља Дрљевић и женски велемајстор из Русије Галина Струтинскаја са по четири поена. Женски интермајстор Сандра Ђукић била је девета са 3,5 поена, док је најмлађа учесница, женски ФИДЕ мајстор Јована Срдановић, освојила десето место са 1,5 поен.

Учествовало је 10 шахисткиња из Русије, Индије, Бугарске и Србије, које су одиграле једнокружни Бергер турнир, са темпом игре од 90 минута по играчу за првих 40 потеза, плус 30 минута до краја партије, са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез. Међународни судија Драган Бабић није имао тежак задатак, будући да су све учеснице биле изузетно коректне и да није било спорних ситуација. Посебне похвале заслужују организатори овогодишњег турнира, који нису дозволили да се прекине једна лепа шаховска традиција. Дугогодишњи, успешни, шаховски радници на челу с Дарком Божићем, Мирком Димитријевићем и Драганом Котевским, успели су, уз бројне проблеме и у врло кратком року, да организују овогодишњи Осмомартовски турнир и тиме одрже традицију дугу 51 годину. Они су, након бруке и отказа турнира од стране бившег руководства Шаховског савеза Београда, успели да окупе велемајсторски састав и сачувају традицију постојања најстаријег елитног женског турнира у Европи и свету.

И. У.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести