У Дубаију у току меч за првака света Магнус Карлсен – Јан Непомњашчи

Уједињени Арапски Емирати су од 24. новембра до 16. децембра ове године светска престоница шаха, будући да се у њиховом највећем граду Дубаију управо одржава меч за првака света!
sah
Фото: pixabay.com

Актуелни шампион, Норвежанин Магнус Карлсен, брани титулу против изазивача Јана Непомњашчија из Русије, који је победио на Турниру кандидата започетом 2020. године, у време пандемије коронавируса, и завршеном 2021. Занимљиво је истаћи да Непомњашчи има позитиван скор у класичним партијама против Карлсена! Обојица су рођени 1990. године и три пута су играли класичне партије у јуниорском узрасту, при чему Непомњашчи има две победе и пораз. Двоструки руски шампион славио је против Карлсена и 2011. године на чувеном Тата Стил турниру у Вајк ан Зеу и поново 2017. године на Лондонском шаховском класику. Та чињеница сврстава овогодишњег изазивача у ред оних ретких који могу да се похвале позитивним скором против актуелног шампиона, а то уједно овом мечу и даје посебну драж. 

Ипак, у досадашњем току меча није било озбиљнијих прилика да неко од играча поведе. У првој партији беле фигуре водио је Непомњашчи и, након 17 потеза класичне Шпанске партије, размењени су дама, по једна лака фигура и један пешак. Видело се да су оба играча добро припремљена, јер су потрошили свега по тридесетак минута, а оцена компјутера у тој позицији била је потпуна једнакост. Реми је склопљен у 44. потезу понављањем потеза, након опрезне, рововске борбе са обе стране. У другој партији виђено је мало више ватре него на отварању меча. Поново је Карлсен изабрао да у Каталонском отварању жртвује пешака. Чинило се да Непомњашчи као црни није проналазио најјаче потезе и, после 30. потеза, у позицији где црни има квалитет више, а бели јаког скакача на пољу д6 као компензацију, компјутерска оцена је потпуна једнакост. До краја је Карлсен чак имао пешака више у завршници тешких фигура, али у теоретској реми позицији, са пешацима на истој страни, те је реми склопљен у 58. потезу.

Трећа партија донела је већ виђену Шпанску партију, овог пута у потпуности „по вољи“ компјутера, што само сведочи о великој теоретској припремљености оба играча. Непомњашчи је у овој партији утрошио са 25, а Карлсен 76 минута, те се на први дан одмора отишло са не превише интересантних 1,5:1,5. Није било много другачије ни у четвртој партији, у којој је беле фигуре водио Карлсен и то на свој 31. рођендан. Виђена је Руска партија, у којој је од 25. потеза „висио“ вечни шах скакачем – да би га светски првак активирао у 33. потезу. Непомњашчи је до тада потрошио само 35 минута, а Карлсен 72, вагајући да ли му се исплати улазити у ризике, будући да је црни слободњак већ доспео до поља а3. На крају ипак реми, за незанимљивих 2:2 на почетку меча.

Подсетимо, игра се 14 партија, две више у односу на претходни меч за првака света, по класичном темпу игре од 120 минута по играчу за првих 40 потеза, затим 60 минута за следећих 20 потеза и још 15 минута до краја партије, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез, почевши од 61. потеза. У случају нерешеног резултата, шампион ће бити одлучен у продужецима по убрзаном и брзопотезном темпу игре. Наградни фонд износи два милиона долара, од чега ће победнику припасти 60%, ако победи у класичним партијама, док у случају продужетака победник у плеј-офу добија 55%. Забрањено је нудити реми пре 40. потеза.

Припремила: Ива Узелац

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести