У Москви почео чувени Аерофлот опен: Три мускетара и једна дама из Србије

Москва ће до 28. фебруара бити домаћин традиционалног 18. Аерофлот шаховског фестивала, једног од најпрестижнијих светских опен турнира, у оквиру којег ће бити одржана три (А, Б и Ц) појединачна турнира по класичном темпу и један брзопотезни турнир.
sah aleksandar indjic
Фото: Александар Инђић, фото: Приватна архива

На листи учесника А-групе налази се 96 играча из 21 државе, међу којима је чак 62 са титулом велемајстора! Најнижи рејтинг износи 2402 (не рачунајући једину даму на овом турниру, женског велемајстора Соумју Сваминатан из Индије, са рејтингом од 2369, која је добила специјално одобрење за учешће). Што се тиче наших представника на овом турниру, захваљујући традиционално добрим пријатељским односима са руским шахистима, имаћемо прилику да уживамо у игри велемајстора Александра Инђића и двојице младих интермајстора Велимира Ивића и Михајла Радовановића у њиховом тренутку истине – где су у светском шаху и шта могу да постигну у овако јаком саставу. Инђић је 22. носилац у серији од 48 носилаца који су сви велемајстори. Занимљиво је да је управо 49. рејтинг Велимира Ивића (2558). Игра се девет кола по Швајцарском систему, без дана паузе, а темпо игре је 90 минута по играчу за првих 40 потеза и по 30 минута за преостали део партије, са 30 секунди бонификације почевши од првог потеза.

У првом колу наш млади интермајстор Велимир Ивић на првом столу игра против првог фаворита Владислава Артемијева (2728, Русија). Наш најбоље рејтинговани шахиста велемајстор Александар Инђић (2622) за противника има 15-огодишњу наду Азербејџана, интермајстора Ајдина Сулејманлија (2474), а талентовани интермајстор Михајло Радовановић, као црни, игра против велемајстора Мурали Картикејана (2602, Индија).

На Б-турниру учествује 96 играча из 18 држава, међу којима је 18 велемајстора, а наша репрезентативка женски велемајстор Јована Рапорт (2348) је 52. такмичарка на стартној листи. Дан након свог рођенданског славља, Рапортова ће у првом колу на петом столу играти црним фигурама против домаћег интермајстора Михаила Демидова (2514).

И. У.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести