У недељу у Б. Петровцу Првенство Војводине у убрзаном шаху

У недељу, 30. јула, у Бачком Петровцу одржаће се традиционални међународни опен рапид турнир Аквапарк – Словачке народне свечаности, који се дуги низ година приређује у оквиру истоимене културно-забавно-спортске манифестације.
sahovska tabla
Фото: Dnevnik.rs

Овај турнир је истовремено и званично Првенство Војводине у убрзаном шаху, које сваке године привуче велики број играча због одличне организације и због богатог наградног фонда. Ове године се очекује учешће преко стотину играча из земље и окружења, међу којима и велики број велемајстора и интермастора. Такође, могу да учествују и шахисти који тренутно играју опен Сенћанска битка у Сенти, будући да је редовно коло на овом турниру у недељу померено на 18 часова. Организатор и први човек турнира је, као и сваке године, агилни шаховски радник Павел Марчок, некадашњи председник општине Бачки Петровац, који је много учинио за шах и допринео да овај турнир буде препознатљив и ван наше земље.

Такмичење ће се одржати у спортској хали ОШ „Јан Чајак“ у Бачком Петровцу са почетком у 9 часова, а играће се 9 кола по Швајцарском систему, уз компјутерско паровање. Темпо игре је 12 минута по играчу за целу партију, а турнир се рејтингује код ФИДЕ за убрзани шах. Изузев велемајстора, сви учесници су у обавези да понесу шаховску гарнитуру и часовник. Уписнина износи 500 динара, а исте су ослобођени мушки и женски велемајстори и женски интермајстори.

Наградни фонд је изузетно богат: 1. место 12000 динара, пехар и петровачки кулен, 2. 8.000, пехар и пиће, 3. 5.000 и пехар, 4.  4.000, 5. 3.000, од 6. до 10. места 1.500 дин. Првих пет такмичара добијају и улазнице за коришћење тамошњег Аквапарка, а такође и играчи пласирани од 11. до 40. места добијају вредне робне награде – метле, вино и улазнице за Аквапарк. Обезбеђене су и бројне специјалне награде: за тројицу првопласираних играча са рејтингом испод 2000 поена, за три најуспешније жене, три најуспешнија ветерана, као и за тројицу првопласираних омладинаца.

Пријаве се примају на и-мејл: vojvodina.sah(et)gmail.com или у сали за игру, најкасније до 9 часова 30. јула, када се и закључује листа учесника и такмичење отвара.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести