У Новом Саду у току Друга лига Србије: Нафтагас већ слави

Друга лига Србије – група Војводине за мушкарце ове године се игра у хотелу “Фонтана” Новом Саду.
Druga liga Srbije Grupa Vojvodina u sahu
Фото: Детаљ из сале за игру са Друге лиге Србије – група Војводина

Учествује 11 клубова који играју на 6 табли по једнокружном Бергеровом систему, а темпо игре је 90 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез. Иако су преостала још четири кола до краја лиге, победничка екипа је већ позната, а то је Нафтагас из Елемира, некадашњи прволигаш који се сада на велика врата, шаховски појачан и са много више искуства, враћа у друштво најбољих српских клубова.

Према очекивањима, Нафтагас је до сада победио све своје противнике и сакупио недостижан 21 меч бод, чак 9 више од екипа Сенте и Бачке из Пачира, које тренутно деле друго место! Ова разлика је недостижна чак и у случају пораза Нафтагаса од екипе Сенте, тако да су Елемирци, на челу са својим дугогодишњим агилним председником без иједне мрље Милетом Јанковим, већ почели да славе нову титулу и повратак у виши ранг такмичења.

Остаје још да се у међусобном дуелу Сенте и Бачке из Пачира одлучи коме ће припасти сребрна медаља, а због већег броја освојених поена (24,5 наспрам 20,5) Сента је у благој предности у овом мечу и довољан јој је нерешен резултат да задржи друго место на табели. У борбу за медаље покушаће да се умеша и Младост из Нове Пазове која тренутно има 10 меч бодова и 22 поена, али јој преостају дуели са екипама из доњег дела табеле, те је реално очекивати да значајно поправи бодовни скор. За опстанак у лиги ове године ће се борити Стара Пазова, Будућност из Српске Црње и Полет из Растине, при чему само једна од ове три екипе може да задржи статус друголигаша. У средини табеле су, за сада, на деоби петог и шестог места са по 9 меч бодова позиционирана два новосадска клуба – Војводина и Краљица ПТТ, а у стопу их прате Сомборски шаховски клуб са 8 меч бодова и ШК Бата Ћосић из Опова са 7 меч бодова. Ови клубови су у теорији осигурали опстанак на лиги, али сваком од њих предстоји меч са барем једном од три тренутно најслабије пласиране екипе, тако да се стање на табели још увек може променити. Лига се завршава 11. колом које се игра у петак 16. новембра од 15 часова.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести