У Шангају завршен први део меча за светску шампионку

Први део дуела за нову првакињу света у шаху између актуелне шампионке Кинескиње Ђу Венђун (29) и победнице Турнира кандидаткиња Рускиње Александре Горјачкине (21) завршен је у Шангају (Кина) резултатом 3:3, после ремија у шестој партији меча.
Sah/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Играно је, као и у другој партији, Берлинско отварање и до последње капи “цеђена” је сува дреновина, али је ипак потписан реми у 105. потезу блокиране статичне позиције.

Рекло би се да су током читавог меча обе шахисткиње настојале да чврсто држе пола поена, те да, тек ако противница погреши, крену у иницијативу. То се и десило у четвртој и петој партији, које су и једине одлучене у досадашњем току меча. Наиме, после три чврста ремија у прва три дуела, у четвртој партији Венђун је водила беле фигуре и стекла за нијансу бољу позицију у материјално једнакој дамској завршници. Горјачкина је, са дамама на табли, имала реалне могућности за реми, међутим, погрешила је и у 50. потезу, понудила је даму на измену, што је Венђун прихватила и од тог тренутка компјутерски тачно одиграла пешачку завршницу и добила партију. Тако је Кинескиња повела у мечу са 2,5:1,5, али ово вођство није дуго трајало, будући да се Рускиња реванширала већ у наредној партији. Горјачкина је отворила партију много предузимљивије, захватила је иницијативу захваљујући црном краљу, који је остао у центру, и у 22. потезу освојила квалитет. Ипак, пошто се Венђун врло упорно и прецизно бранила, техничка реализација предности потрајала је све до 51. потеза, када је победом Горјачкине резултат у мечу изједначен на 2,5:2,5.

После ремија у шестој партији меча, прво полувреме у Шангају завршено је нерешено, а противнице се селе у Владивосток, на крајњем истоку Русије, где ће бити одиграно преосталих шест партија меча. Беле фигуре у седмој партији води Горјачкина. Игра се по темпу од 90 минута по играчу за првих 40 потеза и по 30 минута за преостали део партије, уз додатак од 30 секунди бонификације за сваки одиграни потез почевши од првог. Победница је она која прва освоји 6,5 поена, а ако резултат буде 6:6 играће се четири партије по убрзаном темпу од 25 минута по играчу и са 10 секунди бонификације. Уколико и тада резултат буде нерешен играће се максимално пет мини мечева од по две брзопотезне партије са темпом од 5 минута по играчу и са 3 секунде бонификације. Као крајња могућност, ако све пре тога буде нерешено, играће се “армагедон” партија, у којој би бела имала пет, а црна четири минута за размишљање, али би црној био довољан реми за победу у мечу.

Према Правилнику меча, реми се не сме нудити пре 40. потеза, осим у случају три пута поновљене позиције. Пре почетка меча обе учеснице су добиле аконтацију од по 50.000 евра. Наградни фонд износи 500.000 евра и биће расподељен у односу 60 - 40 ако меч буде одлучен у делу од 12 партија по класичном темпу, односно 55 -:45 ако одлука падне у продужецима.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести