У Словачкој почело првенство Европе за жене: Одличан старт Аделе Великић

Појединачно првенство Европе за шахисткиње одржава у Високим Татрама у Словачкој почело је ове недеље и трајаће до 19 априла.
Adela Velikic
Фото: Адела Великић, фото: Приватна архива

Наступају 144 шахисткиње из 30 националних федерација. Боје Србије бране шампионка државе из 2017. године интермајстор Адела Великић, актуелна шампионка Србије интермајстор Теодора Ињац, затим репрезентативке: велемајстор Јована Рапорт и интермајстор Јована Ерић, као и велемајстор Марија Манакова.

После три одиграна кола, наша најуспешнија такмичарка је Адела Великић, која је сакупила одличних 2,5 поена у веома јакој конкуренцији. Посебно треба истаћи да је Великићева у досадашњем току турнира већ савладала два мушка интермајстора – бившу првакињу Европе Екатерину Аталик, као и вишеструку шампионку Француске, Софи Миље, а поделила је поен са женским интермајстором Олгом Баделком из Белорусије. У наредном 4. колу Аделина противница биће женски велемајстор из Пољске, Јоланта Завадзка.

Остале наше представнице за сада играју у границама свог рејтинга. Јована Рапорт је савладала Рускињу Карину Азимову и ремизирала с двоструком европском шампионком, мушким велемајстором Наталијом Жуковом. Потом је уследио неугодан пораз против такође европске шампионке, мушког велемајстора Тан Транг Хоанг. Следећа противница Јовани биће Пољакиња Ана Кубичка. Јована Ерић, после победе у првом колу и пораза у другом, није имала среће са жребом и за противницу је добила некадашњу светску шампионку, мушког велемајстора Антоанету Стефанову. После овог неугодног пораза, у наредном колу Ерићева се састаје са грчком представницом, Екатерини Павлидоу.

Теодора Ињац је на старту турнира заиграла против актуелне европске вицешампионке, женског велемајстора из Русије Александре Горјачкине. У веома тешкој партији, Теодора је успела да избори реми, али је потом у другом колу претрпела пораз против грузијског велемајстора Беле Котенашвили. Реми у трећем колу против мушког интермајстора Светлане Петренко се такође може сматрати успехом, а у четвртом колу Теодора ће укрстити копље са турском шахисткињом Суде Хереклиоглу. Марија Манакова је такође у прва три кола постигла два ремија, али против, по рејтингу, знатно слабијих противница, а у четвртом колу се сусреће с ФИДЕ мајстором из Аустрије Денис Триполд.

Партије се играју сваког дана од 15 часова, уз обезбеђен пренос уживо преко најпознатијих шаховских платформи. Турнир се завршава 11. колом, које се игра у четвртак 19. априла од 11 часова.

И. У.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести