У Сремској Митровици 17. aприла: Семинар за судије

Шаховски савез Војводине, у сарадњи са ШК „Сирмиум“ из Сремске Митровице, организује Семинар за стицање звања општинског, регионалног и националног судије.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Семинар ће се одржати онлајн, уз консултације са предавачем и телефонски, а полагање испита организоваће се у сали ШК „Сирмиум“ у Сремској Митровици, у суботу 17. априла 2021. године, са почетком у 10 часова. Испит ће се одржати по распореду од два кандидата на сваких пола сата, а сви се морају пријавити пре почетка семинара и уплатити котизацију.

Теме које се обрађују су: 1. ФИДЕ правила игре, 2. Турнирски системи, 3. Правилник о категоризацији играча, 4. Општи правилник екипних такмичења, 5. Правилник о регистрацији ШСВ, 6. Правилник о шаховским судијама, 7. Употреба дигиталних шаховских сатова и консултације, 8. Правилник о међународним титулама ФИДЕ, 9. ФИДЕ рејтинг правила, и 10. Основи паровања компјутером. Теме 8, 9 и 10 су обавезне само за кандидате за регионалне и националне судије и полажу се усмено, уз проширене области знања. Кандидати за општинске судије полажу само опште тестове или евентуално само усмено. Учесници могу, ако желе, да се пријаве да у посебном термину похађају курс и да полажу испит из познавања програма за паровање Свис-Менаyер. Кандидат који не положи прве (опште) тестове, не може наставити са полагањем и сматра се да је пао на испиту.

Котизација за учешће на семинару је 2.500 динара за кандидате за општинског судију, 3.000 динара за за регионалног, односно 3.500 динара за за националног. Котизација се може уплатити у готовом на почетку семинара или на жиро-рачун Шаховског савеза Војводине: 340-1945-12, са назнаком за семинар. Право учешћа за звање општинског судије имају сви пријављени пунолетни кандидати чланови шаховске организације, а за звање регионалног и националног кандидати морају имати једну годину дотадашњег судијског стажа и да су судили најмање четири меча у лигама Војводине или појединачне турнире општинског или регионалног ранга. Полазници ће добити материјал за припремање испита, у електронском формату, на и-мејл адресу коју пријаве.

Семинар води Зоран Станимировић, међународни судија, а у комисији је и Велибор Ћирјанић, такође међународни судија. Пријаве се примају на тел. 064/8394206 (Зоран Станимировић) или путем и-мејл адресе Шаховског савеза Војводине. Материјали за учење и испитна питања могу се скинути и са интернета, на сајту међународног судије Милана Миладинова. Да би се на време знао број учесника, потребно је да се заинтересовани пријаве најкасније до петка 16. априла 2021. године. Семинар ће се одржати ако се пријави и котизацију уплати најмање 10 полазника. На претходном семинару, одржаном у ШК „Аљехин“ у Панчеву у марту, звање националног судије стекли су Гојко Ролић из Ковина и Бошко Станимировић из Алибунара. Седморо је стекло звање регионалног судије: Владимир Каначки (Панчево), Стефан Павловић (Панчево), Влајко Ролић (Ковин), Жељко Савановић (Омољица), Миша Соколовић (Старчево), Марија Станимировић (Алибунар) и Ксенија Томин (Панчево), док звање општинског судије поседују: Бобан Богосављевић (Вршац), Исидора Бокан (Нови Сад), Стефан и Себастиан Котрла (Влајковац), Мирослав Миљковић (Ниш), Михајло Пасер (Панчево) и Тома Спасић (Гај).

И. У.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести