У Вршцу одржан 19. Меморијал мр Јован Узелац

Као и сваке године у новембру, у Вршцу или Ритишеву традиционално се одржава брзопотезни Меморијални турнир у знак сећања на мр Јована Узелца, вршачког шахисту који је наступао за неколико клубова у том граду и околини – „Бору Костића“ из Вршца, „Павлиш“, „Дом жељезничара“ из Вршца и „Униреа“ из Ритишева.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Како су „Павлиш“ и „Дом жељезничара“ престали са радом, Меморијални турнир организују наизменично „Бора Костић“ и „Униреа“, увек уз велико ангажовање и учествовање у организацији и формирању наградног фонда деце Јована Узелца. Поред шаховских постигнућа и великог броја пријатеља које је стекао у шаховском миљеу Вршца и околине, највећи и непроцењиви успех Јована Узелца су троје деце, три сјајне особе које су остале иза њега. Међу њима, мајсторски кандидати Ива и Чедомир активно играју шах и постижу сјајне резултате, а њихова сестра Ивана не пропушта никада да дâ велики допринос организацији Меморијала, иако се не бави активно такмичарским шахом.

Овогодишњи Меморијал је одигран у Вршцу, у просторијама клуба „Бора Костић“, где се окупио већи број шахиста и љубитеља шаха, а за турнир се пријавило 20 такмичара и једна такмичарка, мајсторски кандидат Ива Узелац, која је током турнира показала да је потпуно равноправна са својим шаховским колегама. Одигран је Бергер турнир (свако са сваким, једнокружно), са темпом игре од пет минута по играчу за сваку партију. После веома занимљивих и неизвесних борби, најуспешнији је био мајсторски кандидат Славољуб Саша Грујић, члан „Боре Костића“, чија је, иначе, специјалност брзопотезни шах, мада је и веома поуздани првотимац екипе из Вршца.

На другом месту нашао се мајсторски кандидат Милан Повић, шахиста из Банатског Карловца, такође изузетан брзопотезни играч, док је треће место освојио мајсторски кандидат Радован Јанићијевски, ветеран и савременик мр Јована Узелца, и тако подсетио на своје сјајне такмичарске дане када је био један од најјачих шахиста Вршца, учесник Меморијала Боре Костића, а затим дугогодишњи првотимац „Слоге“ из Пландишта, где иначе и живи. Посебно треба похвалити двојицу младих и врло талентованих шахиста, браћу Алексу и Стефана Владислава, који су пружили одличан отпор много старијим и искуснијим „цугерашима“ и заједно освојили вредних 10 поена.

Сви такмичари заслужују честитке за приказану игру, постигнуте резултате и изузетну атмосферу која је владала током турнира, без и најмањих неспоразума и потреба да судија интервенише. Обрадовао је и значајан број младих учесника, који су показали да на њих и те како треба рачунати у годинама које долазе. По завршетку турнира додељене су новчане награде за шест првопласираних такмичара, које су заједнички обезбедили ШК „Бора Костић“ и породица Узелац.  

Бошко Ђонин

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести