Успех јуниора у Пољској: сребрна медаља

Србија је још једном доказала да је и земља талентованих шахиста. После успеха кадета у Сплиту, из пољске бање Риманов Здрој стигла је још једна дивна вест – наши јуниори освојили су сребро на Екипном првенству Европе!
Јуниорске репрезентације с тренером Дејаном Несторовићем
Фото: Јуниорске репрезентације с тренером Дејаном Несторовићем

За овај сјајан успех заслужне су младе наде – велемајстор Милан Зајић, интермајстор Михајло Радовановић и ФИДЕ мајстори Велимир Ивић и Вук Ђорђевић, као и тренер и селектор наше репрезентације, интермајстор Дејан Несторовић.

Да је освојено сребро златног сјаја говори и чињеница да је Србија једина непоражена екипа на турниру, као и да је у директном дуелу савладала победничку екипу Немачке! При истом броју од 11 меч бодова на крају турнира, оно што је пресудило да Немцима припадне победнички пехар јесте додатни Сонеборн-Бергер критеријум и чињеница да су освојили пола поена више (20 наспрам наших 19,5). И поред тога треба да будемо презадовољни постигнутим резултатом, а такође и чињеницом да је Велимир Ивић убедљиво најефикаснији играч на целом турниру, без пораза и са освојених 6 поена из 7 партија! Раме уз раме са њим је и Михајло Радовановић који је освојио 5,5 поена и у средини турнира, када је било најважније, заједно са Вељом везао три узастопне победе, тако да су њих двојица постали својеврсна казнена експедиција за све противничке грешке.

Вук Ђорђевић је, пак, био херој првог кола, када је у маратонској партији, која је трајала 111 потеза, успео да спаси бод против слабије рангираног Израела. Оваква борбеност младог Нишлије је дала ветар у леђа и осталим нашим јуниорима да после два нерешена меча у прва два кола вежу три узастопне победе. Најсјајнија међу њима је она против првог фаворита на турниру, екипе Немачке, коју је нашој земљи донео двојац Радовановић – Ивић и сјајни Милан Зајић на првој табли, који се показао као прави екипни играч, јер је у добијеној позицији ремизирао како победа екипе не би дошла у питање. Тако је Србија пре последњег кола стигла до деобе првог места са Немачком и Молдавијом, при чему је победа доносила сигурну медаљу. У таквој ситуацији наши момци су дали све од себе, пружили одличну игру и победили четврту екипу Пољске са високих 3,5:0,5, али то ипак није било довољно за злато, јер су Немци савладали Турску са невероватних 4:0.

Србија једина непоражена екипа на турниру, у директном дуелу савладала је победничку екипу Немачке. При истом броју од 11 меч бодова на крају турнира, да Немцима припадне победнички пехар пресудило је додатни Сонеборн-Бергер критеријум и чињеница да су освојили пола поена више (20 наспрам наших 19,5)

Јуниорке, ФИДЕ мајстори Теодора Ињац и Марина Гајчин, на жалост, нису оправдале улогу фаворита на овом такмичењу. Освојиле су 7 меч бодова, што је било довољно тек за 8. место у конкуренцији 18 екипа, а разлоге за нешто слабији резултат можда треба тражити у густом распореду њихових наступа и кратком времену за припреме између истих, будући да обе играју и за сениорску репрезентацију, као и за своје клубове у Првој лиги. Посебно је изненађујуће да је Марина после две сјајне победе у прва два кола везала чртити узастопна пораза, тако да су Теодорине победе могле само да спасу бод из сваког меча. Јована Срдановић и Катарина Несторовић су као дебитанти у јуниорској репрезентацији пружиле добру игру и храбро се бориле у мечевима, али је превладало искуство других такмичарки. На крају су Јована и Катарина освојиле солидних 6 меч бодова, што је само за бод слабије од прве екипе. Ови нешто слабији езултати од очекиваних ипак неће бацити сенку на сјајан успех јуниора, који су још једном доказали да Србија може да рачуна на њих на међународној сцени.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести