Велики успех Марине Гајчин на Криту

Дивне вести за српски шах стигле су са Крита, где је завршено Екипно првенство Европе, најважнији екипни догађај на Старом континенту ове године. Дебитант у женској репрезентацији, сјајна Марина Гајчин освојила је сребрну медаљу за појединачни резултат на петој табли!
sah medaljasice
Фото: Освајачице медаља: Кристина Новосадова, Марина Гајчин и Саломе Мелиа, фото: Приватна архива

Марина је турнир одиграла са нероватном прецизношћу и менталном снагом – сакупила је 5,5 поена из 6 партија, што чини најбољи проценат освојених поена на читавом турниру, невероватних 91,7 одсто! Међутим, упркос томе није освојила злато, јер се као први критеријум користио рејтинг перфоманс, те је злато припало Грузијки Саломе Мелии, која је освојила 4,5 поена из 5 партија са перформансом од 2622. Марина је морала да се задовољи сребром (перформанс 2462), док је бронзу освојила Чехиња Кристина Новосадова са 7 поена из 9 партија и перформансом од 2387.

Треба истаћи да сребро сија као злато, јер је ово Маринин први наступ у сениорској репрезентацији и будући да има само 16 година она је најмлађа шахисткиња у Србији која је икада играла за сениорску репрезентацију. Чак ни прослављена шахисткиња Алиса Марић није тако млада играла за национални тим. Селектор Бранко Дамљановић свакако има разлога да буде задовољан што је Марини пружио шансу, јер ју је искористила на најбољи могући начин.

Теодора Ињац је, такође, као дебитант оправдала селекторово поверење и освојила одличних 5 поена из 8 партија на четвртој табли, без иједног изгубљеног меча.

Мало је подбацила Мила Жарковић која је освојила поен из 6 партија, док су Јована Рапорт и Јована Ерић имале заиста тежак задатак да одржавају пре две табле против врло јаких и искусних противница. Оне су то чиниле у границама свог рејтинга, а коначним резултатом не можемо бити незадовољни, јер су наше даме у укупном пласману освојиле 15. место, четири степенице изнад свог стартног рејтинга.

Мушка репрезентација се пласирала нешто слабије од очекиваног, освојивши 22. место, али у веома јакој конкуренцији и уз изузетно тежак жреб који их је пратио од првог кола.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести