Завршен ФИДЕ онлајн Куп нација: Кина потврдила доминацију

Кина је потврдила доминацију у светском шаху, као актуелни олимпијски победник у обе конкуренције сада је и победник ФИДЕ онлајн Купа нација.
sah Kup nacija
Фото: Меч суперфинала између селекција Кине и САД-а, фото: Printscreen

У финалном окршају са екипом САД-а, први меч је добила Кина са 2,5:1,5, а други САД истим резултатом. Финални меч је, пак, завршен нерешено 2:2, што је Кини било довољно за укупну победу у Купу нација и прву награду од 24.000 долара. Другопласирана екипа САД-а је награђена са 12.000 долара.

Кина је за ово такмичење окупила заиста импресиван састав – боје своје земље бранили су Лирен Динг, Ванг Хао, Веи Ји и Ју Јангји, и чак две светске шампионке – актуелна Ђу Венђун и некадашња Ху Јифан! САД су на овај изазов одговориле најјачим могућим саставом – светски асови Фабијано Каруана, Весли Со и Хикару Накамура, заједно са Лејниером Домингез Перезом, Ирином Круш и Аном Затонски, дали су све од себе да савладају свог прекоокеанског ривала, али им то ипак није пошло за руком.

Изненађујуће је да је најуспешнији играч Купа Фабијано Каруана, који баш и не важи за специјалисту за брзи шах, али очигледно му у последње време и ова дисциплина боље иде, што је потврдио и пласманом у полуфинале недавно завршеног онлајн рапид турнира “Позив Магнуса Карлсена”. На Купу нација Каруана је освојио невероватних 7,5 поена из девет партија (шест победа и три ремија!). Са друге стране, Кинези не само да су имали најјачег на првој табли – Лирена Динга са освојених шест поена из девет партија, већ је и Ју Јангји доносио одлучујуће поене на трећој табли (сакупио је 7,5 из 10), док на четвртој, женској, табли Кинези нису доживели ниједан пораз – Ху Јифан и Ђу Венђун су заједно освојиле 7,5 поена из 10 партија! Треба истаћи и сигурну игру Максима Вашје-Лаграва, који је свих 10 партија на првој табли за екипу Европе одиграо без пораза и освојио 5,5 поена, као и одличан наступ бившег светског првака Вишванатан Ананда, који је на првој табли за екипу Индије направио пет поена из осам партија, такође непоражен.

Занимљиво је и да се бивши светски шампион Гари Каспаров на Купу нација испробао у улози капитена репрезентације Европе и такође окупио веома јак састав – поред већ поменутог Вашје-Лаграва, наш континент представљали су и Левон Ароњан, Аниш Гири, Дуда Јан-Криштоф, као и две даме – Ана Музичук и Нана Џагнидзе. Ова екипа је пред последње 10. коло имала одличне изгледе за пласман у финале против селекције Кине. Европљани су имали бод више од трећепласираних САД-а и много слабијег противника у последњем колу – последњепласирану екипу Света, док су САД играле против до тада непоражене Кине, са осетно слабијом женском таблом (Круш против Венђун). Ипак, како то обично бива када је на плећима велики притисак, Европа је одиграла нерешено са екипом Света, док су победе Каруане против Ванга и Соа против Јангјиа донеле САД-у превагу од само пола поена у односу на Европу и пласман у финале.

Коначна бергер табела: 1. Кина 17 бодова (25,5 поена), 2. САД 13  (22), 3. Европа 13(21,5), 4. Русија 8 (19), 5. Индија 5 (17,5), 6. Свет 4 бода (14,5 поена).

Куп нација је било екипно Бергер такмичење шест репрезентација на четири табле (тројица шахиста и једна шахисткиња), са темпом игре од 25 минута по играчу за целу партију и са додатком од 10 секунди за сваки одиграни потез. Турнир је био двокружни и након одиграних десет кола две првопласиране репрезентације су играле финални меч.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести