Завршен летњи шаховски фестивал у Новом Саду

У прелепом амбијенту хостела „С“ у Новом Саду, одржана је шаховска манифестација за памћење - Велемајсторски бергер, интермајсторски бергер и турнир рејтинг где су преовлађивали најмлађи такмичари из више земаља.
Letnji sahovski festival
Фото: Илистрација шаховског турнира

Посебан шлагворт је делегација Монголије, која је овим почела своју дугу турнеју по Србији, а сада су на међународном фестивалу у Бачком Петровцу и чак четири играча из Индије, који спадају у најбоље младе такмичаре које ова земља тренутно има, па се не треба чудити ако неко од њих ускоро прође и у сам светски шаховски врх.

Најмлађи Новосађани на ело турниру су добро прошли, те су млади Кијановић и Давидов имали драгоцене мечеве с вршњацима из других земаља, а Андреј Љепић је пред одлазак на првенство Европе имао одличан наступ и деоби 1. места са још једним Новосађанином МК Владом Дежеом. Интермајсторски турнир је умало донео велико изненађење, јер је Димитријевић био надомак интермајсторске норме, а и Фиде норму је пропустио за само један рејтинг поен. Нажалост на крају је попустио, а тренутно у Бачком Петровцу има опет запажен наступ. Победник је на крају ИМ турнира био турска млада нада Емре Дедебеш, пола поена испред одличног Индијца Раје Ритхвика. Велемајсторски турнир је протекао у знаку вундеркинда Еригасија, који по свему показаном у последње две године, наговестио капацитет чак и за светског првака, а још нема ни 15 година!! Већ следећи наступ овог играча сигурно ће донети много нових узбуђења, јер га очекује велики напредак на светској рејтинг листи!

Ускоро нам следи и Међународно првенство Војводине, где има већ уписаних преко 150 играча, а организатор се нада да та бројка неће премашити 215, иначе ће сала на „рибарцу“ бити тесна, за све који најављују наступ. Бројна делегација народне републике Кине, чак 32 особе и Монголије, чак 16 играча, најављују један нови ниво у организацији шаховских такмичења код нас. Шаховски савез Војводине, као и увек, одрадио је велики посао.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести