Завршен онлајн супертурнир „Линдорз Еби рапид изазов“: Сензационални тријумф Дубова

Појавило се ново лице у врху светског шаха! После титуле светског рапид првака у 2018. години, млади руски велемајстор Данил Дубов постигао је још један вансеријски успех – тријумфовао је на престижном онлајн супертурниру „Линдорз Еби рапид изазов“, савладавши такве шаховске величине као што су некадашњи изазивач светског шампиона Сергеј Карјакин, затим трећи играч света Лирен Динг, и у финалу – сјајан брзопотезни и рапид играч Хикару Накамура!
danil dubov
Фото: Youtube Printscreen

Уз  славу која неминовно прати овакав успех, млади Дубов је као награду освојио и 45.000 долара, као и позивницу за учешће на завршном турниру четири победника, за наградни фонд од 300.000 долара.

У финалу „Линдорз Еби рапид изазова“ између Дубова и Накамуре играла су се три меча од по четири партије, са темпом игре од 15 минута по играчу плус 10 секунди бонификације за сваки одиграни потез. Према правилима турнира, у случају да у неком мечу после ове четири партије резултат буде нерешен 2:2, одмах се игра „армагедон“ партија да би се одредио победник меча. Пре почетка финала, упућенији су давали боље шансе Накамури, имајући у виду да се боље „котира“ на рејтинг листама за убрзани и брзопотезни шах, али је у квалификацијама Дубов оставио много јачи утисак и, као што се показало касније, својом одличном игром озбиљно „пореметио“ редослед на овим рејтинг листама.

На почетку финала снага је била на страни Накамуре – играо је врло хладнокрвно, предузимљиво и заслужено повео са 2,5:1,5. У првој партији првог меча виђен је једноставан рецепт за победу – Накамура је до дамске завршнице сачувао пешака више ког је у средишњици Дубов жртвовао, зарад иницијативе на даминој страни, што се показало као грешка. И у другој партији поново је Накамури био довољан само један пешак више да упише значајних и скоро недостижних 2:0. Ипак, Дубов се није предавао, и у трећој партији је одиграо много агресивније, захватио иницијативу и значајно више простора. Запретио је напредовањем е-пешака, да би у 44. потезу ушао у добијену пешачку завршницу и смањио предност Накамуре на 2:1. У последњој партији првог меча Накамура је држао равнотежу у завршници тешких фигура и реми је потписан у 45. потезу, за  2,5:1,5.

А онда је уследио реванш Дубова истом мером – важних 2,5:1,5 у другом мечу финала. После победе Дубова у првој партији овог меча, уследила су три ремија, од којих су два била мирна и без узбуђења, док је последња четврта партија била „турбулентна“. Виђена је необична позиција у којој је Дубов имао пешака више у топовској завршници, али се та предност истопила након измене топова, те је овај меч завршен још једним „динамичким“ ремијем понављањем потеза.

После 1:1 у мечевима, одлучујући трећи меч је  добио на значају – Рус и Американац су се борили не само за славу, престиж и новчану награду, већ и за улазницу на завршни турнир четворице најбољих (Карлсен је већ обезбедио учешће победом на првом турниру. И као што је и било очекивано, овај последњи меч је био веома напет и неизвестан – после ремија у првој партији, уследиле су победе најпре Дубова, а потом и реванш Накамуре, да би у последњој партији поново био склопљен реми у завршници разнобојних ловаца. И тако је дошла на ред и „армагедон“ партија вредна 45.000 долара, колико је износила прва награда на турниру! Дубову је, као белом, била неопходна победа за коначни тријумф на турниру, што је он и успео да постигне, након непринципијелне игре Накамуре у отварању. Тако се млади Рус, који је ове године прославио 24. рођендан, сасвим заслужено домогао победничког пехара на овом другом у низу врхунских онлајн супертурнира и засијао као нова звезда у елитном друштву.

Наредни квалификациони турнир, под називом Онлајн шаховски мастерс биће одржан од 20. јуна до 5. јула, док се финале четворице победника игра од 9. до 20. августа.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести