Завршен турнир кандидаткиња у Казању: Горјачкина у мечу за светску шампионку

Руски велемајстор, 20-годишња Александра Горјачкина је нова изазивачица за светску шаховску круну.
Aleksandra Gorjackina
Фото: Youtube Printscreen

После фуриозног старта на турниру кандидаткиња у руском Казању, Горјачкина је обезбедила прво место и награду од 50.000 евра чак два кола пре краја. У последњем 14. колу доживела је једини пораз на турниру, од Марије Музичук, али је њена победа и даље импресивна – попела се на победничко постоље са чак 1,5 поен предности у односу на најближе конкуренткиње. Шест победа и седам ремија (9,5 поена) је био недостижан биланс за све остале играчице.

Занимљиво је то да је међу „победницама“ (играчицама које су освојиле преко 50 одсто поена, односно 7,5 и више) још само Ана Музичук из Украјине, којој је са осам освојених поена припало друго место и награда од 40.000 евра. Треће и четврто место су поделиле Катерина Лагно (Русија) и Жонгји Тан (Кина) са по седам поена, али је предност била на страни Рускиње због победе у међусобним сусретима од 1,5:0,5. Коначна табела изгледа овако: 1. Горјачкина 9,5, 2. Ана Музичук 8, 3-4. Лагно и Тан по 7, 5-6. Марија Музичук и Yагнидзе по 6,5, 7. Костењук 6, и 8. Гунина 5,5.

Меч за титулу светске шампионке између Ју Вењун и Александре Горјачкине играће се за рекордни наградни фонд од 500.000 евра, а датум и место игре биће накнадно објављени.

И. У.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести