Завршена Друга лига Србије – група Војводина за мушкарце: Панчевачки „Глига” опет прволигаш

У хотелу “Фонтана” у Бачкој Паланци протекла су такмичења у оквиру Друге лиге Србије – група Војводина за шахисте.
sah
Фото: Победичка екипа ШК "Светозар Глигорић Глига" из Панчева са судијама и организаторима, фото: Приватна архива

У конкуренцији се нашло 12 екипа и то пет из Баната, једна из Срема и шест из Бачке. У току осам дана одиграно је једанаест кола по Бергеровом систему паровања, а темпо игре је био 90 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез. Да све протекне у фер и коректној борби побринули су се арбитри Зоран Станимировић и Велибор Ћирјанић, а члан судијског тима био је и Миљан Дујовић.

Прво место супериорно је освојио ШК “Светозар Глигорић Глига” из Панчева са максималних једанаест победа, односно са 33 меч бода и 48 поена. За Панчевце, који се после једногодишње паузе враћају у прволигашко друштво, наступали су: велемајстор Далибор Стојановић,  интермајстори Милош Станковић, отац и син Дејан и Лазар Несторовић, ФИДЕ мајстор Слободан Мунижаба и талентовани кадет Марко Милановић. Млади Милановић је на овом турниру поново доказао о каквом се потенцијалу ради, будући да је са чак осам поена из 11 партија освојио 114 нових рејтинг поена. Треба похвалити и Лазара Несторовића, који је са освојених девет поена из 11 партија уједно и најефикаснији играч лиге, а раме уз раме са њим су и Слободан Мунижаба и Дејан Несторовић са по 8,5 поена из 11 мечева.

На другу позицију, са 24 меч бода и 41,5 поена, пласирала се новосадски ШК Војводина у саставу: интермајстори Анђелко Драгојловић и Станислав Микхеев, ФИДЕ мајстори Дејан Оморјан, Зоран Грујић и Горан Ђачанин, као и Алекса Илинчић и Добрица Стиковић. Бронзана медаља припала је ШК “Бата Ћосић” из Опова, који је освојио 21 меч бод и 37,5 поена, а за који су наступали: интермајстори Дејан Марјановић и Младен Миленковић, ФИДЕ мајстори Драган Косановић, Слободан Јовановски и Драгољуб Јоксимовић, као и Живадин Митровић и Горан Влајковић.

Даље следе: 4. Бачка Паланка 20 (33), 5. Бачка (Пачир) 18 (38,5), 6. Краљица ПТТ (Петроварадин) 16 (33), 7. Сента 15 (36), 8. Крајина (Крајишник) 13 (29), 9. Сомборски шаховски клуб (Сомбор) 11 (32), 10. Младеново 6 (28), 11. Борац (Старчево) 3 (24,5) и 12. Сремац (Војка) 2 (15). У нижи ранг такмичења преселили су се ШК Сремац из Војке, ШК Борац из Старчева и ШК Младеново. Из прволигашког друштва испала је Младост из Нове Пазове, која ће нареднесезоне заиграти у Другој лиги Србије – група Војводина.

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести