ЗАВРШЕНА ШАХОВСКА ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ ЗА ЖЕНЕ У СЕНТИ: Црвено-беле шампионке државе

Шахисткиње Црвене звезде Дата дривен лаб из Београда су искористиле пораз јединих преосталих конкурената за титулу, београдског Рада и коло пре краја и математички обезбедиле шампионски пехар победника Прве лиге Србије за жене, која се претходних дана одржала у хотелу Фантастико ексклузив у Сенти.
с
Фото: Шаховски савез Србије

Најбољих 12 клубова у Србији се борило за титулу првака државе, а два кола пре краја турнира су се на врху издвојиле две београдске екипе, које су и највише показале, па су оне заслужено и одлучивале о освајачу српског трона.

Бригу о фер-плеју и поштовању ФИДЕ правила води главни судија, међународни арбитар Бранка Вујић-Катанић, уз помоћ судијског тима и директора турнира међународног судије Небојше Баралића. Свакако је и мотив српским шахисткињама да се докажу био и то што је селекторка женске репрезентације Србије Алиса Марић пратила мечеве на лицу места. Након последње партије 11. кола одржана је и церемонија затварања и додела признања најуспешнијима.

Црвено-беле су до титуле дошле у претпоследњем, 10. колу, минималном победом над Младости из Лучана, што је било довољно да искористе кикс Рада, који је идентичним резултатом изгубио од Части и славе из Пирота. Тако је Звезда отишла на недостижна четири поена предности у односу на браниоце трона. У међусобном дуелу црвено-беле су биле убедљиве и славиле са 3,5:0,5, али је Рад ушао у серију победа и на тај начин искористио кикс Звезде против Златара из Нове Вароши (2:2) да закопликује табелу, али нису издржали до краја.

Лошији завршетак турнира (пораз од освајача сребрне медаље Части и славе, и реми у дуелу са четвртопласираном екипом Сирмиума из Сремске Митровице) је коштао Београђанке вицешампионске титуле, која је отишла у Пирот. Бронзане из Драча од пре десетак дана су имале, на папиру, лакши распоред од Рада у последња два кола.

Звезда је наступила у следећем саставу: велемајстор Елина Даниелиан (Јерменија), женски велемајстор Јована Рапорт (Румунија), интермајстор Лилит Мкртичјан (Јерменија), женски интермајстори Адела Великић и Јована Срдановић, женски мајсторски кандидат Ксенија Томин, Татјана Вукосављевић и Марија Станимировић.

Сребрну медаљу су у Пирот однеле интермајстори Марина Брунело (Италија) и Маи Нарва (Естонија), женски велемајстор Емилија Ђингарова, као и женски ФИДЕ мајстори Елиф Мехмед и Драгана Ранђеловић. Рад су представљале интермајстор Улвија Фаталијева (Azerbejyan), ženski велемајстори Петра Пап (Мађарска), Мариа Манакова и Сања Вуксановић, женски ФИДЕ мајстор Стефана Милутиновић и Теодора Ракић.

Последња два места на табели заузели су Видиковац из Београда за освојена три меч-бода, односно Шахматни кружок из Новог Сада, без освојених бодова. Њима ће се у другом рангу такмичења придружити и Младост из Лучана са 11 меч-бодова.

Они су се до последњег тренутка борили за опстанак у елитном друштву са Јелицом ПЕП из Горачића. Ипак, велика победа у последњем колу против прошлогодишњих вицешампиона Основца из Ниша је била пирова, јер је и Јелица ПЕП славила против Рудара из Костолца.

 

С. Костић 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести