Завршене борбе у дивизији 2 ФИДЕ онлајн Олимпијаде: Србија без пласмана у топ дивизију

И поред одличног старта и свих шест победа у првих шест кола на ФИДЕ онлајн Олимпијади, Србија није успела да се пласира међу три најбоље екипе групе Д дивизије 2 и тиме обезбеди наставак такмичења у најјачој топ дивизији, раме уз раме са најбољим светским шаховским тимовима.
sah
Фото: pixabay.com

Према очекивањима, Србија је лако прошла прве две препреке – Гватемалу са 5:1 и Ирску са 4:2, а потом је савладана и увек неугодна екипа Хрватске. Велимир Ивић је матирао Леона Ливаића и, уз реми Тијане Благојевић против Мирјане Медић, повели смо против Хрвата са 1,5:0,5. Када је Теодора Ињац осигурала напредовање рубног ха-пешака у даму, то је већ било великих 2,5:0,5. Ремијима Николе Седлака и Јоване Срдановић Србија је обезбедила изузетно знајачна два меч бода, а до краја је Иван Шарић само ублажио пораз Хрватске за коначних 3,5:2,5.

И другог дана наши репрезентативци били су одлични – победили смо Исланд Чиле и Шведску  са по 5:1. Наши су у овим мечевима стекли неопходну сигурност у игри, а нестала је и стартна трема. После две трећине турнира готово да је био остварен главни циљ – пласман у елитну лигу. Били смо водећи на табели са свих шест победа и 12 меч бодова, заједно са Турском и Норвешком. Од четвртопласиране Хрватске имали смо четири бода и чак 5,5 поена више, што је, практично, била недостижна предност за наше суседе. У последња три кола очекивала нас је јака екипа Турске, док смо против Норвежана били благи фаворити, а за Данску се није мислило да ће пружити неки већи отпор.

Ипак, шах не би био тако дивна и чудесна игра када у њему не би било изненађења. Десило се управо оно што нико од наших играча није очекивао. Најпре се огромно вођство против Норвешке од 2,5:0,5 истопило на нерешених 3:3. Потом је уследио пораз од одличне екипе Турске са 4:2, али чак и тада су наши имали добре шансе за пласман међу три најуспешније екипе. Међутим, до тада неприметна на табели Данска нас је победила са 4:2, те је пласман у финале остао недосањани сан. На крају Србија је освајила четврто место са 13 меч бодова, колико је имала и трећепласирана Норвешка, али са једним поеном мање (35,5:34,5). Победила је Турска са 17 меч бодова, испред Хрватске са 14.

Из групе А даље су се пласирале: Бугарска (18), Немачка (15) и Индонезија (12), а у групи Б пласман су избориле: Грчка (16), Румунија (13) и Словачка (13). Групу Ц красила је изједначеност и неизвесна борба, а на крају су пласман у финале избориле: Шпанија (15), Холандија (14) и Италија (14). Из групе Е даље су прошле: Мађарска (16), Енглеска (16) и Аргентина (12).

ФИДЕ онлајн Олимпијада се наставља такмичењем у топ дивизији, а у којој се такмичи 40 тимова – пет који су били пласирани на врху Гаприндашвили купа, затим по пет тимова номинованих на сва четири континента (укупно 20) и 15 тимова квалификованих из дивизије 2. Поменутих 40 тимова је подељено у четири групе са по 10 екипа, приближно једнаке снаге, која је одређена као просечни рапид рејтинг шест главних играча према јулској ФИДЕ рејтинг листи. У свакој групи се игра Бергер турнир у девет кола по кружном систему, а потом се по три најбоље екипе из сваке групе квалификују за другу фазу ФИДЕ онлајн Олимпијаде, која се игра по куп систему на испадање. Темпо игре је 15 минута по играчу за целу партију и пет секунди бонификације за сваки одиграни потез.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести