Завршене борбе у Топ дивизији ФИДЕ онлајн олимпијаде

ФИДЕ онлајн Олимпијада је настављена такмичењем у топ дивизији са 40 тимова који су били подељени у четири групе са по 10 екипа.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

У свакој групи се играо Бергер турнир у девет кола по кружном систему, а потом су се по три најбоље екипе из сваке групе квалификовале за другу фазу, која се играла по куп систему на испадање. Победници из сваке групе квалификовали су се директно за четвртфинале, док су се друго- и трећепласирани ишли у осмину финала. Темпо игре је био 15 минута по играчу за целу партију и пет секунди бонификације за сваки одиграни потез.

У групи А виђена је велика борба за прво место између Кине и Индије. Ипак, у директном дуелу ове две шаховске велесиле победама на кадетским таблама, уз четири ремија, Индија је савладала Кину са 4:2 и пласирала се директно у четвртфинале са 17 меч бодова, док Кина као другопласирана са 16 и Немачка као трећепласирана са 11 меч бодова иду у осмину финала.

Група Б је била убедљиво најизједначенија, што показује и коначна табела – Азербејyан и Мађарска су поделили прво место са 14 меч бодова, али је у четвртфинале отишао Азербејyан због више укупних поена (37:32), док ће Мађарска морати још да се доказује у осмини финала, заједно са трећепласираном Украјином. Треба истаћи да ни Украјина није без драме прошла у другу фазу Олимпијаде, будући да је имала исти број меч бодова (13) као и Казахстан и Шпанија, али је пресудила боља „гол разлика“ (35,5 поена Украјине наспрам 34 поена Казахстана и 33,5 поена Шпаније).

У групи Ц није било много изненађења – Русија је постигла свих девет врло убедљивих победа и са максималних 18 меч бодова лако прошла у четвртфинале, док се Бугарска истакла сигурном игром и другим местом са 13 бодова. Неизвесна борба између Јерменије и Румуније за пласман у плеј-оф завршила се победом Јерменије, која је, при истом броју меч бодова (12) изборила осмину финала захваљујући већем броју поена (37,5 наспрам 33).

У групи Д после шест победа САД ипак нису стигле до максималног резултата. Победила их је јака екипа Пољске, а потом су одиграли нерешено са екипом Перуа. Ипак, почетна залиха поена је била довољна за прво место и директан пласман у четвртфинале са 15 меч бодова, колико је имала и другопласирана Грчка, али са мањим бројем поена (32 наспрам 39,5). Пласман у осмину финала изборила је и трећепласирана Пољска са 13 меч бодова.

Даље следе борбе у елиминаторној фази ФИДЕ онлајн Олимпијаде, које се играју до 30. августа, када се игра финале две најуспешније селекције. Занимљиво је да у осмини финала учествују Кина и седам европских земаља, а парови су следећи: Кина – Украјина, Мађарска – Немачка, Бугарска – Пољска, и Грчка – Јерменија. Мечеви се играју двокружно, а у случају нерешеног резултата одлучује „армагедон“ партија. Победнике ових мечева у четвртфиналу чекају победници група – Индија, Азербејyан, Русија и САД.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести