Завршено 28. Oтворено екипно првенство Војводине за жене

НОВИ САД: Једно од најузбудљивијих такмичења у последње време у нашој северној покрајини – 28. Отворено екипно првенство Војводине у шаху за жене за 2022. годину одиграно је у хотелу Фантастико у Сенти од 17. до 20. новембра.
s
Фото: Šampionska ekipa NDŠK Šahmatni kružok sa sekretarom ŠSS

Већ при првом погледу на листу учесника, било је јасно да ће турнир бити неизвестан до самог краја, јер су чак четири екипе потпуно равноправно претендовале на титулу.

Очекивања су испуњена и фаворити нису разочарали, те су пре последњег кола три од четири најјаче екипе биле потпуно изједначене на првом месту по броју меч бодова и поена, те су заиста само нијансе одлучивале о сјају освојених медаља. А захваљујући великој борбености и одређеној дози спортске среће у последњем колу, победнички пехар се после две године поново нашао у рукама чланица НДШК Шахматни кружок! Млада екипа из Новог Сада, без помоћи страних играчица, у саставу: женски ФИДЕ мајстор Катарина Несторовић, Невена Ђорђевић и Маријана Билић, освојила је шампионску титулу и, што је још важније, повратила прволигашки статус несрећно изгубљен прошле године.

Сребрна медаља, са истим бројем меч бодова као победнице и само једним поеном мање, припала је екипи Полета из Растине, која је и најпријатније изненађење овог такмичења. Појачан са два женска ФИДЕ мајстора – Патрицијом Вујновић из Хрватске и Галином Зеленајом-Азарић, уз стандардно добру Милицу Миливојевић, Полет је на стартној листи заузимао прво место према просечном рејтингу такмичарки. До вицешампионске титуле дошли су захваљујући победи од 2:1 у последњем колу против директних конкурената – Новосадског шаховског клуба.

Победом од 3:0 у последњем колу над екипом Бриле из Руме, Сомборски шаховски клуб је освојио бронзу. Вредну медаљу су клубу донеле Данијела Грујић, Јелена Миливојевић и Симана Матковић. Ипак, треба истаћи да је највећи трагичар првенства управо Новосадски шаховски клуб. Увек добра и борбена екипа НШК-а, страх и трепет за све своје противнике, овог пута није имала спортске среће. Од добијеног меча надомак титуле у последњем колу против Полета, сплетом околности и несрећног пораза преокретом у последњим тренуцима, остали су и без пехара и без медаље. А колико су Светлана Стојадинов, Данијела Петровић и Исидора Гаковић добро одиграле турнир, говори и податак да су једино њих три успеле да савладају победничку екипу Шахматног кружока!

Коначна табела: 1. НДШК Шахматни кружок Нови Сад 12 (11,5), 2. Полет Растина 12 (10,5), 3. Сомборски шаховски клуб 9 (10), 4. НШК Нови Сад 9 (9,5), 5. Дневник Нови Сад 9 (7,5), 6. Шах Арт Суботица 3 (4), 7. Сента 3 (4), 8. Бриле Рума 3 (3).

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести