Завршено ЕП у Врњачкој Бањи: Алексеј Сарана шаховски првак Европе!

ВРЊАЧКА БАЊА: Врњачка Бања је претходних дана била поприштеокршајанајбољих европских шахиста и шахисткиња. Окупило се 484 играча из 40 федерација, међу њима чак 126 велемајстора, четири женска велемајстора, 103 интермајстора, шест женских интермајстора, итд.
s
Фото: ŠSS

Од свих њих се могао само један крунисати европским шампионом. То ласкаво признање је припало руском велемајстору Алексеју Сарани (2668), који је до трона дошао без иједног пораза, уз рејтинг преформанс од 2787! Он је освојио 8,5 бодова из 11 кола, колико су забележили и другопласирани, односно трећепласирани. Међутим, додатни критеријуми су одлучили да пехар припадне Сарани. Друго место је приграбио Кирил Шевченко (2668), који је на овом турниру наступао под заставом Румуније. Он је имао шансу и да освоји турнир, али је у последњем колу ремизирао управо са Сараном.

Велико изненађење је приредио млади белгијски велемајстор Данијел Дарда (2610), који је парирао много искуснијим противницима, те се попео на треће место! Био је најбоље пласирани шахиста до 18 година. Овај трио, који се издвојио на коначној табели, је пратио читав низ шахиста са освојених осам поена. Предводи их играч који једини међу њима, уз младог Турчина Едиз Гурела (2454), има мању титулу од велемајсторске, интермајстор Стаматис Артидис Куркулос (2520) из Грчке, кога су многи ремији у другом делу турнира, као и једини пораз од Украјинца Антона Коборова (2658) коштале бољег пласмана. Играч који је дуго био лидер, споменути Коборов је завршио тек на 16-ом месту, читав бод иза победника.

Најбоље пласирани ветеран је био легендарни велемајстор Борис Гелфанд (2674) из Израела, који је заузео 28-о место са 7,5 поена, колико је сакупио и сјајни Василиј Иванчук (2664) из Украјине. Њих двојица су постали миљеници српске шаховске публике, али и млађих колега.

Женски велемајстор Јоланта Завадзка (2391) је била најбоље рангирана девојка на Европском првенству. Пољакиња је сакупила 6,5 поена, као и интермајстор Ирина Булмага (2438) из Румуније. Жена са највишим рејтингом велемајстор Александра Горјачкина (2576) је освојила пола бода мање од њих.

Што се тиче представника Србије, на највишу степеницу се попео велемајстор Александр Предке (2684), коме је ово прво такмичење на којем представља нашу земљу. Он је освојио 7,5 бодова, те је заузео 18-о место на крају турнира. На тај начин се пласирао на Светски куп, који ће се играти у Бакуу од 29-ог јула до 26-ог августа. Предке ће тамо играти заједно са актуелним шампионом Србије, велемајстором Велимиром Ивићем (2606), који се већ пласирао на ово престижно такмичење. Ивић је турнир завршион а 74-ом месту, са седам поена. Толико је сакупио и велемајстори Милан Зајић (2387). Надали смо се да ћемо на Светском купу гледати и велемајстора Александра Инђића (2636), али су га ремији и порази од слабије рејтингованих играча коштали завршетка на 93-ем месту са 6,5 поена. Од осталих наших играча морамо похвалити интермајсторе Милоша Станковића (2447) и Милоша Милошевића (2347), те младог ФИДЕ мајстора Вука Дамјановића (2361), који су освојили идентичан број поена као и Инђић.

На овом Европском првенству су на себе скренуле пажњу наше репрезентативке и искусни женски велемајстор Анђелија Стојановић (2262). Најуспешнија је била женски интермајстор Адела Великић (2329) са шест поена. Пола бода мање је имала Теодора Ињац (2383), али се мора истаћи и теже противнике, па је рејтинг преформанс од 2406 за сваку похвалу. Још један женски велемајстор је забележио идентичан број поена. Анђелија Стојановић је турнир завршила са само једним поразом, доказавши да ју је врло тешко победити. Млада нада српског шаха Марта Дакић (1867) је турнир почела са четири пораза, али до краја такмичења није више изгубила ни једну партију, па је и она завршила са 5,5 поена! Сјајан утисак је оставила вицепрвакиња Србије женски интермајстор Марина Гајчин (2215), која је константно играла против врло јаких противника, те је узела и неколико “лепих скалпова”, нарочито у првом делу такмичења.

На крају, треба похвалити и организаторе, као и судијски тим, јер није ни мало лако координисати толиким бројем људи. Србија је још једанпут показала да је кадра да организује шаховске турнире на највишем могућем нивоу, па се можемо са правом надати да ћемо ускоро поново имати прилике за то.

Припремио: Стефан Костић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести