Завршено јуниорско првенство света у шаху

КАЛА ГОНОНЕ: Спуштена је завеса на Првенство света за јуниоре и јуниорке, чији је домаћин био градић Кала Гононе на Сардинији (Италија). У конкуренцији јуниора прво место су поделила чак петорица играча са осам поена из 11 кола, при чему је пола поена Бухолца одлучивало о сјају освојених медаља.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

По овим додатним критеријумима, победнички пехар подигао је интермајстор Абдула Гадимбајли (2499, Azerbejyan) и на тај начин аутоматски освојио титулу велемајстора. Друго место припало је велемајстору Адаму Козаку (2516, Мађарска), који је постао највећи трагичар турнира. Реми у последњем колу би био му довољан за злато, али није издржао притисак и напор врло дугог и захтевног турнира. Бронзу је освојио интермајстор Николози Качарава (2512, Грузија), док су велемајстори Франческо Сонис (2531, Италија) и Леон Лук Мендонка (2558, Индија) завршили на четвртом, односно петом месту. Први фаворит на турниру, руски велемајстор Андреј Есипенко је, иако није изгубио ниједну партију, морао да се задовољи шестим местом са 7,5 поена.

Српски велемајстор Велимир Ивић је у последњем колу савладао Данца Олсена (2433) и на крају је са седам поена освојио 14. место. Веома лепу партију је пружио Велимир – прво је жртвовао скакача, после тога и топа. Загосподарио је дугачком дијагоналом, а уз то је и покренуо слободног ивичног пешака напред. Дански интермајстор је у већ изгубљеној позицији превидео мат у два потеза. 

Наш Велемајстор Лука Будисављевић је ремизирао са интермајстором Барсегјаном (2402, Јерменија) и са 6,5 поена заузео 34. место. Чинило се да ће Лука остварити победу у топовској завршници, јер је имао два везана слободна пешака. Нажалост, за “пола темпа” му је измакла победа.

Пораз је доживео ФИДЕ мајстор Милош Милошевић. Од њега је бољи био норвешки ФИДЕ мајстор Оје-Стромберг (2233) који је, упркос пешаку мање, имао велику компензацију. Норвежанин је касније вратио пешака, уз доста бољу позицију. Направивши неколико грешака, Милош је потпуно покварио позицију, па је пораз био неминован. Са пет поена завршио је на 77. месту, уз губитак чак 43 рејтинг поена. Добар резултат направио је мајсторски кандидат Милан А. Гагић, који је као рејтинг аутсајдер ремизирао са ФИДЕ мајстором Јувалом Јанивом (2359, Израел) и у коначном пласману је на 86. месту са освојених пет поена. Наша једина дама Анастасиа Гроздановић остварила је реми са Мексиканком Ортега (1820) и са 4,5 поена је на 47. месту, уз нових 46 рејтинг поена.

За двоструки тријумф azerbejyanskog шаха побринула се женски велемајстор Говхар Бејдулајева (2356), која је коло пре краја постала омладинска првакиња планете. У последњем 11. колу је помало неочекивано поражена од ФИДЕ мајстора Лије Курмангалијеве (2199, Казахстан). То је искористила женски интермајстор Асел Серикбај (2181, Казахстан), која је победом над Јелизаветом Хребеншчиковом (2268, Украјина) стигла водећу Бејдулајеву са 8,5 поена. Ипак, за шампионску титулу била је пресудна победа azerbejyanske шахисткиње у директном дуелу. 

Треће место је заузела још једна Казахстанка – женски интермајстор Меруерт Камалиденова (2376) са осам поена, колико су имале и женски интермајстор Зала Урх (2221, Словенија) и два ФИДЕ мајстора – Ливија Јарочка (2089, Пољска) и Лија Курмангалијева (2199, Казахстан), али са нешто слабијим додатним критеријумима. Изненађујуће је осмо место прве фавориткиње, бугарског интермајстора Нургјул Салимове (2415), које само потврђује колико је тешко доказати квалитет на овако дугим и напорним турнирима, у изузетно јакој конкуренцији јуниора и јуниорки из целог света. 

Владимир Класан

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести