Завршено Омладинско првенство Новог Сада: Милан Гагић фишеровски

Шаховски савез Новог Сада организовао је Омладинско првенство Новог Сада у мушкој и женској конкуренцији, у просторијама НШК-а.
sah 4
Фото: Учесници Омладинског првенства Новог Сада, фото: Приватна архива

Због недовољног броја омладинки, играо се обједињен турнир омладинаца и омладинки, али се пласман рачунао посебно у обе категорије.

Првенство се играло у девет кола по Швајцарском систему паровања и по ФИДЕ правилима за редован шах. Сви учесници су били ослобођени котизације, а реквизите је обезбедио организатор.

На турниру је учествовало 20 младих шахиста. Више него убедљиво победнички пехар је подигао Милан Гагић, који је остварио стопроцентни резултат са освојених девет поена из девет партија! Сребрну медаљу освојио је Огњен Ћузовић са 6.5 поена из девет партија, док је бронза припала Вукашину Орлићу са истим бројем поена, али слабијим додатним критеријумима.

Титула омладинске првакиње припала је Ањи Јовановић са пет поена из девет партија, друго место припало је Теодори Јауковић са четири поена, а треће Анђели Инђић са једним поеном. Као омладински прваци, Јовановићева и Гагић су за овај успех, поред пехара, медаља и шаховских сувенира, добили и плаћену котизацију за 88. циклус Првенства Новог Сада. Такође, троје првопласираних у обе категорије добили су медаље и шаховске сувенире, док је десет првопласираних награђено дипломама и сувенирима.

Треба истаћи занимљиву чињеницу да је Омладинско првенство Новог Сада било посебно успешно за шаховску школу велемајстора Александра Ковачевића, будући да управо он тренира четворо од шесторо победника у обе конкуренције – Ању, Огњена, Вукашина и Милана. После овакве доминације у новосадском омладинском шаху, можемо само да пожелимо велемајстору Ковачевићу да настави и даље да ниже успехе са својим талентованим пуленима.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести