Завршено традиционално 87. Првенство Новог Сада: Ремецки и Лескур прваци града

У просторијама Новосадског шаховског клуба протеклог петка завршено је традиционално, 87. Првенство града, у организацији Шаховског савеза Новог Сада и Новосадског шаховског клуба, а под називом „3. Меморијал Жарка Поповића“.
NS
Фото: Победници Првенства Новог сада са организаторима, фото: Приватна архива

Овај традиционални турнир, престижан првенствено због своје традиције дуге 87 година, што је заиста реткост у свету спорта, протекао је у борбеном духу од почетка до краја, с мноштвом решених партија и, што је још важније, без и једног инцидента.

Посебну драж турниру дали су и шаховски љубитељи, који су на свако коло долазили у великом броју да прате шаховска надмудривања за таблом и уједно дају подршку својим фаворитима. Национални судија Алмир Гагић је одлично водио турнир, у чему су му увелико помогли учесници који су били максимално коректни. Треба истаћи и један куриозитет турнира, а то је да је разлика између најмлађег учесника Милана Гагића и најстаријег Милана Илијћа била готово 70 година. Они су и одмерили снаге за шаховском таблом, а овог пута је искуство победило младост.

После девет одиграних кола први на циљ стигли су мајсторски кандидат Синиша Ремецки и вишеструки првак града, интернационални мајстор Дејан Лескур, који су освојили по седам поена без иједног пораза. Према пропозицијама такмичења оба такмичара су се окитила ласкавом титулом првака града. Иначе, Синиши Ремецком, који је препознатљив по нападачком стилу игре, ово је прва титула првака града, док је за Дејана Лескура шеста, што га сврстава међу најјуспешније играче у историји овог турнира. Поред титуле првака, Синиша Ремецки је, због бољих додатних критеријума, добио и новчану награду за прво место у износу од 20.000 динара, док је Дејан Лескур награђен са 15.000 динара за друго место.

После сјајног финиша, треће место и новчану награду од 12.000 динара добио је млади Алекса Илинчић са шест поена, који је овим успехом најавио још боље резултате у будућности. А после слабијег старта и сјајног другог дела турнира на четврто место пласирао се Небојша Павков с такође шест поена, али слабијим додатним критеријумима, и тиме направио сјајан резултат уз награду од 9.000 динара. На петом месту се после два неугодна пораза у задња два кола нашао двоструки првак града ФИДЕ мајстор Стеван Јовић са 5,5 поена, који је освојио новчану награду од 7.000 динара. Шесто место припало је Милошу Торбици такође са 5,5 поена, али нешто слабијим Бухолцем, и за тај успех је награђен с 5.000 динара.

На деоби од 7. до 11. места са освојених пет поена нашли су се редом: ФИДЕ мајстор Дарко Парежанин, коме је припала награда од 4.000 динара, легенда новосадског шаха ФИДЕ мајстор Милан Илијћ који је, иако је загазио у девету деценију живота, показао велику енергију и освојио награду од 3.000 динара, затим ФИДЕ мајстор Слободан Бојковић, Александар Мајсторовић и једина дама на турниру, Светлана Стојадинов. Са освојена 4,5 бода дванаесту позицију заузео је Никола Петровић. На деоби 13. и 14. места налазе се полуфиналисти, Зоран Миленковић и Предраг Вујиновић са по четири освојена поена, а потом на 15. и 16. месту најмлађи учесник финала Милан Гагић, који је својом игром наговестио лепе резултате у будућности, и Мирослав Пантић са по 3,5 поена. На деоби 17. и 18. позиције са по три поена налазе се вишеструки првак града ФИДЕ мајстор Мирко Кокеза, који је овог пута играо испод свог нивоа и од кога се више очекивало, и Жарко Симовић. Момир Илинчић нашао се на 19. месту са 2,5 поена, док је на 20. месту Драгољуб Војводић са освојена два поена. И на крају, на деоби 21. и 22. места налазе се млада нада Лав Пајчин и прошлогодишњи првак града Велимир Петрушић, који су већ на старту морали да напусте турнир, па отуда и такав пласман.

Шаховски савез Новог Сада

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести