Салатић: Сезона резултатски неуспешна

У Одбојкашком клубу Војводина НС семе не беже од чињенице да у тек завршеној такмичарској сезони нису испуњени зацртани циљеви.

Освојили су црвено-бели предсезонски Суперкуп, испали у полуфиналу Купа Србије, а у финалу плеј-офа остали су још једном иза Црвене звезде. Добро су се Новосађани показали у Лиги шампиона, а урађен је велики посао у функционисању клуба, где је генерални директор Никола Салатић пуну пажњу посветио враћању дугова.

Недостајао је само још један пехар да би сезона могла да се прогласи успешном, посебно када се у обзир узме завидан квалитет екипе за наше одбојкашке услове.

Који су били циљеви пред почетак сезоне?
- Превасходни циљ био је враћање титуле у Нови Сад, а добили смо и вајл-кард за Лигу шампиона, па смо појачали екипу јер смо остали без тројице играча који су били носиоци игре минуле сезоне. Појачали смо се зато што није било објективно да Европу играмо с младима, који су без сумње велики потенцијал. Стручни штаб је желео четири играча, довели смо три веома искусна појачања, са интернационалном каријером, Милоша Вемића и Александра Минића, као и Марка Николића из Партизана са ширег списка репрезентатације. Желели смо и средњака Рашића, али за њега није било новца и нисмо хтели да улазимо у ту причу, јер обећавамо само оно што можемо да испоштујемо. Велико хвала овој тројци момака зато што су играли за мање цифре него што би добили у иностранству – каже Салатић.

Како оцењујете минулу сезону?
- Сезона је резултатски неуспешна, нисмо освојили ни Куп ни првенство, а Суперкуп има најмању тежину од свих трофеја. У Лиги шампиона нисмо били последњи, делимо 15. место у најјачем такмичењу с још шест екипа што је добар резултат, али главни циљеви нису испуњени. У Лиги шампина било је добрих утакмица, али и слабијих, као и што смо током читаве сезоне знали да играмо по систему топло-хладно. У припремном периоду смо играли одлично па су нам апетити порасли. Суперкуп смо одиграли сјајно и освојили га, али пуно утакмица је било оптерећујуће за носиоце игре и зато мислим да су млађи морали да добију више шанси, али је то била одлука стручног штаба. Знало се да ће ти млађи бити костур екипе у наредним сезонама, међутим, коцкице су се тако слагале да су главни играчи морали да играју.

Да ли ће се поставити питање одговорности у било којој структури клуба?
- Свако ће понети бреме одговорности, како клуб с финансијама, тако и стручни штаб са спортским делом. Лично мислим да је сезона неуспешна, мислим да смо имали много јачу екипу него што то крајњи резултати показаују, али морам да похвалим играче који су имали одличан однос према клубу и били веома професионални. Недостајала је хемија, највероватније због тога што је тим скупљен пре почетка сезоне и евидентно им је требало већи период адаптације. Понела нас је добра игра из предсезоне и мислили смо да ћемо се прошетати кроз лигу, то је било мишљење и осталих тренера у држави, али одбојка је то и Звезда је поново прва и обезбедила је четири играча на списку репрезентације, што казује о њеном квалитету.

Постоји ли план за будућност, пре свега за наредну сезону?
- Тенденција је да игра што више младих, да направимо екипу за више година, имамо квалитетну младост и то је срећа нашег клуба. Требаће и младима два искуснија играча да каналишу њихове емоције и да им помогну у тешким ситуацијама. То је нека наша орјентација, али много тога зависи од жеља и могућности Управног одбора. Комплетну слику имаћемо највероватније до краја овог месеца, после преиспитивања одговорности. Финасијска ситуација биће стабилна ове године, пошто је план усвојен. Највећи спонзор је НС семе, биће с нама до фебруара и надам се да ћемо наставити сарадњу. Град нас је помагао много у минуле три године, надамо се да ће тако остати, што нам даје наду за сигурно функционисање.

Упркос игрању на свим фронтовима и позамашним трошковима, успели сте да готово преполовите стара дуговања?
- Било је око 400.000 евра дуга, без доприноса и пореза, па је заправо и мало већи. Остао је још око 190.000 евра, с тим што смо решили највеће дугове. Пре свега према Развојној банци којој се захваљујем што нам је изашла у сусрет, а ту су и ранији дугови, плате, превоз, хотели, ресторани... Много тога смо регулисали. Имали смо помоћ Града и нашег генералног спонзора НС семена, као и помоћ осталих донатора и спонзора: ДДОР, Дунав осигурање, Делта осигурање, Новосадска топлана, Лука Нови Сад, приватници, пријатељи клуба...

Какви су будући приоритети на том пољу?
- Приоритет је да се клуб стави на стабилне ноге, да се ослободи дуга. Желели смо поново играње Лиге шампиона, тада бисмо могли да рачунамо на још већу помоћ и због чињенице да ће играчки кадар бити јефтинији, да вратимо дугове, али сада ће бити мало теже. Трудићемо се да нађемо још спонзора и донатора и да проширимо Управни одбор. Има места за то и да сви заједно радимо за клупски бољитак и коначни повратак Војводине на место које заслужује - на врх - закључуио је генерални директор Војводине НС семе Никола Салатић.

Марко Ристић

Поново Челенџ куп

Због освојеног другог места у првенству, Воша ће у Челенџ куп, што је дошло као мало изненађење јер су се надали да ће у ЦЕВ куп, али је то место резервисано за Млади радник (финалисту Купа).
- Изненадило нас је што ћемо у Челенџ куп јер смо финалисти плеј-офа, али су ме у нашем Савезу уверили да је то тако. У свим земљама финалиста плеј-офа има већи кредибилитет од финалисте Купа, па смо се надали месту у ЦЕВ купу. Ипак, ако будемо играли у Челенџ купу, значиће доста младим играчима, мотив је да се покажу, а надамо се да ћемо догурати до задовољавајућег места.

Верујем да ће екипа бити квалитетна, уз једно или два појачања могли бисмо да будемо респектабилни у Европи, као и код нас јер не одустајемо од домаћег првенства. Политика клуба се неће мењати, она је искристалисана још прошле сезоне и нећемо одступати од ње - рекао је Салатић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести