Србија има квалитетну репрезентацију

Протеклог викенда у Новом Саду је одржана велелепна рвачка приредба, на нивоу великих спортских догађаја. Реч је о 21. меморијалном турниру “Јовану Богићу Пуфики”, аминовану од градских структура,

 а иза чије организације стоји РК Нови Сад, са Александром Јованчевићем на челу. Меморијал је протекао у знаку репрезентације Будимпеште, предвођене олимпијским шампионом Атилом Репком, која је у финалу победила домаћи Нови Сад.

Манифестација са изузетно квалитетним такмичарима и борбама,  сјајном организацијом са све културно-уметничким програмом, добила је на тежини присуством великог броја спортских легенди, посебно из рвања, још увек најтрофејнијег спорта, попут Бранислава Симића, Милана Ненадића и Горана Касума. Сва тројица били су судионици већине Пуфикиних меморијала, па је ово била прилика да с њима попричамо о турниру, о новосадском и српском рвању.

Бранислав Симић је власник прве златне олимпијске медаље за СФРЈ (Токијо) и бронзе из Мексико Ситија.
- Турнир из године у годину расте,такмичарски и организационо, а овогодишњи је заиста изузетан. Посебно ме радује то што рвачи из Новог Сада остварују добре резултате и то сваке године са новим борцима. Чини ми се да је у саставу само један био и на претходном када су освојили трофеј. Да су рвали репрезентативац Немања Павловић и повређени Владимир Станкић питање би било како би се окончало финале - рекао је Симић и додао:- У последњих 10 година новосадско рвање је имало турбулентан период стицајем околности због накарадне политике РШ, који је избацио Војводину из такмичења. Међутим, вредног рвачког прегаоца Рајка Тешановића наследио је сјајни Александар Јованчевић, под чијим патронатом и његових сарадника стасавају нове наде српског рвања. Тренутно имамо квалитетну репрезентацију, али се бојим за њену будућност јер се не води довољно рачуна о наследницима.

Бронзани олимпијац из Минхена и најтрофејнији српски рвач Милан Ненадић сложио се са Симићем да је турнир све квалитетнији, где су мечеви били на високом нивоу и све похвале упутио је домаћину, РК Нови Сад, који је поред организације показао и сјајан такмичарски дух и борбеност.
- Рвање у Новом Саду у последњој деценији видно напредује, стасала су два репрезентативца, пред којима је лепа будућност. Нови Сад поново постаје један од водећих центара, који даје велики допринос српском рвању - изнео је Ненадић, а о будућности српског рвања је рекао:
- Наши репрезентативци остварују добре резултате, стигле су ове године две медаље, као и са шампионата до 23 године, тако да у наступајућој олимпијској години, у којој је и ЕП, треба се надати још лепшим вестима. Рвање има експанзију, чак и у земљама где до сада није било заступљено, тако да није случајно то што је остало олимпијски спорт.

Ј. Галић

Касум: Нови Сад успешан клуб

Горан Касум, носилац три бронзане медаље, две са СП и једне са ЕП и злата са МИ, истакао је да му се допада турнир са пет категорија, јер је допадљив и атрактиван за гледаоце.- Све се дешава брзо, држи пажњу присутних. Ораганизацијски је направљен искорак, беспрекорно одрађен, где смо се сви лагодно осећали, а такмичење заслужује највише оцене - рекао је Касум, додавши да је Нови Сад врло озбиљан рвачки центар.

-  Осмишљен је рад са младима и њихов прелазак до сениорског узраста. Радује чињеница да имају само домаће такмичаре, што је добро за Нови Сад и српско рвање.Касум похваљује резултате срских репрезентативаца у целини, освојене медаље на најзначајнијим такмичењима, као и норме за ОИ.
- То су резултати за респект, за сваку похвалу. Поред Штефанека и Немеша, који су сада најуспешнији, имају велике шансе да се пласирају на ОИ Фрис, Бало и Максимовић, који се тренутно налази у Штефанековиј категорији. Имамо добру екипу, за велика дела - сматра Горан Касум.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести