АЛКАРАЗОВ ПОРАЗ УЗБУРКАО КЛАДИОНИЦЕ Колико је поена потребно Ђоковићу да остане први?

Шокантан пораз Карлоса Алкараза у Шангају отклонио је доста дилема пред финиш сезоне и питања ко ће бити број један на крају године.
djokovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Шпанац је на турнирима у Кини јурио поене којима би прескочио Новака Ђоковића који се налази на првом месту АТП листе, али му је тај план пропао. Карлос је уместо "планираних" 1.500 бодова, освојио само 270 на два азијска турнира и тиме је значајно повећао шансе Ђоковићу да буде број један на крају године. Конкретно у Шангају је остао "кратак" за 910 бодова колико би му следовало да је подигао пехар.

Новак Ђоковић је тренутно први, а од понедељка ће имати 11.045 бодова, док ће Карлос Алкараз имати 8.805 бодова. Разлика је, дакле 2.240 бодова. Новак је тренутно у 394. недељи на врху и лако би могао до магичне цифре од 400 недеља.

Шта то значи у пракси?

Новак и Карлос ће до краја сезоне учествовати заједно на два турнира, у питању су мастерс у Паризу и завршни турнир у Торину. Алкараз је најавио и учешће на турниру у Базелу који носи 500 бодова. Тај турнир је на програму од 23. до 29. октобра.

Мастерс у Паризу се игра од 30. октобра до 5. новембра и носи 1.000 бодова. Новак брани финале у Паризу, где је поражен од Холгера Рунеа. Српски ас брани и титулу у Торину, где је прошле године савладао Каспера Руда.

Ђоковић, дакле, брани 2.100 поена, 600 из Француске и 1.500 из Италије.

Са друге стране, Алкараз брани само 360 бодова, по 180 из Базела и Париза.

Иако брани далеко већи број поена, Новак Ђоковић држи практично све у својим рукама. Уколико понови резултат од прошле године на два предстојећа турнира, онда ће до краја године сачувати прво место. Једино што може да поремети ту рачуницу је могућност да Карлос Алкараз пријави још неки турнир до краја године, где би могао да освоји додатне поене, али за сада се није пријављивао за њих.

Курир спорт

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести