Ђоковић лако против Надала за рекордну седму титулу у Мелбурну

МЕЛБУРН: Светски број један Новак Ђоковић је, можда и лакше него што се очекивало, у финалу Аустралиан опена савладао до овог меча веома расположеног Рафаела Надала са 3:0 у сетовима.
d
Фото: EPA/MAST IRHAM

Најбољи српски тенисер свих времена је први сет добио резултатом 6:3, други са 6:2, а трећи сет резултатом 6:3.

Ноле је сјајно отворио меч и повео са 3:0 у гемовима, да би Рафа тек тада пробудио и стизао до 4:2 и 5:3, али не и даље од тога.

У другом сету смо гледали изједначену игру без брејка, у којој су оба играча успешно бранила свој сет све до резултата 2:2, када се наш тенисер први успео да одузме сервис противнику. У наредном гему који је трајао чак седам минута, после велике борбе и пуно муке да спречи Надала да му врати истом мером, Ђоковић је потврдио брејк и повео са 4:2. Уследио је нови гем на сервис Надала који је поново припао Ђоковићу за сада већ недостижних 5:2, након чега је на свој сервис, с три опуштена аса само потврдио доминацију у овом сету, добивши га са 6:2.

Фото: EPA/HAMISH BLAIR

Трећи сет донео можда и највише узбуђења јер је Надал заиграо боље знајући да више нема шта да изгуби и више пута је био близу да "брејкне" противника. Успешно је започео Шпанац, али Ђоковић већ у трећем гему прави нови брејк за 2:1, који је одмах затим лако потврдио на свом сервису за 3:1 у гемовима. У наредна четири гема оба играча су освојила своје сервисе, с тим што је Новак овај пут морао добро да се помучи да не прокоцка брејк и дође до предности од 4:2, а потом и 5:3, јер је Рафа оба пута озбиљно доводио у питање Ђоковићев сервис. Након тога се Надал изгледа ментално предао, тако да је Ђоковић успео да направи нови брејк и добије меч на сервис Шпанца; за коначних 6:3 у трећем сету и победу у мечу резултатом 3:0 у сетовима.

Фото: EPA/LYNN BO BO

Након овог тријумфа, српски играч води 28-25 у победама у међусобним сусретима и добио је девет од последњих 11 мечева, укључујући и претходни у полуфиналу Вимблдона.

Фото: EPA/ERIK ANDERSON


Ђоковић после меча: Не могу да опишем...

Први тенисер света Новак Ђоковић изјавио је да је пресрећан што је седми, рекордни пут у каријери освојио Аустралијан опен.
Српски ас је у финалу савладао Надала 6:3, 6:2, 6:3 и стигао до 15. грен слема, на само пет од рекордера Роџера Федерера, кога је сада надмашио по броју трофеја у Мелбурну.

"Не могу да опишем речима како се осећам. Хвала мом тиму, једноставно се показало да функционишемо... Трофеји јесу важна ствар кад се све узме у обзир, хвала и мојој породици и већ сада једва чекам да се вратим у Аустралију следеће године", рекао је Ђоковић, коме је чувени Иван Лендл предао пехар уз овације са трибина "Ноле, Ноле...".

Шпанац Надал честитао је Новаку на, како је нагласио, фантастичном нивоу тениса у Мелбурну.
"Није био мој најбољи дан, али имао сам изузетно важне две недеље. Од УС опена нисам био у прилици да играм званичан меч све до Мелбурна. Радићу и даље напорно, борићу се као и увек до сада", закључио је Надал.


Фото: EPA/LYNN BO BO

Ђоковић у овом финалу јурио и стигао рекордну седму титулу у Мелбурну и укупо 15. Гренд слем, чиме би се додатно приближио Роџеру Федереру који је освојио 20 најпрестижнијих титула. С друге Надал игра сјајно после опоравка од повреде и без изгубљеног сета је дошао до овог финала. Његов циљ у Мелбурну је било освајање 18. Гренд слем. Притом је имао шансу да постане први човек који има најмање по два пехара са сваког од четири највећа турнира, али ће на то ипак морати још да сачека јер је Ђоковић и овај пут био непрелазна препрека за Шпанца.

Честитка председника Вучића и премијерке Брнабић

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић честитали су данас путем Твитера Новаку Ђоковићу освајање седме титуле освајача тениског турнира Аустралијан опен (АО).

"Још једанпут сте обрадовали Србију @ÐokerNole. Честитам на величанственом успеху и желим Вам још много победа у будућности", написао је Вучић на званичном председничком налогу на овој друштвеној мрежи.

Брнабићева је упутила честитке твитом са званичног премијерског налога.

"Честитам @ÐokerNole на рекордној седмој титули на @AustralianOpen. Желим Вам много успеха у наставку сезоне. Србија је поносна на Вас", навела је српска премијерка.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести