АО: Ђоковић победио Монфиса

Новак Ђоковић пласирао се у треће коло Аустралијан опена, пошто је у веома тешким условима у Мелбурну победио Гаела Монфиса – 4:6, 6:3, 6:1, 6:3.

Од средини другог сета кренуло је право мучење на терену, пре свега за Монфиса који није никако могао да се опорави од велике врућине. У хладу је било 39 степени, док је температура подлоге ишла и до 68 степени целзијуса. У таквом стању на терену Ђоковић се много боље снашао, иако је и он изгледао доста уморно, што је сасвим нормално.

Новак ће у наредном колу играти против Роберта Рамоса-Вињоласа који је у три сета савладао Томаша Смичека.

Није добро српски тенисер кренуо меч, пошто је изгубио своја два уводна гема. Деловао је нервозно, доста је грешио и то је Монфис знао да искористи. Међутим, 14. играч света се убрзо вратио у меч, али видело се да нешто не штима у игри нашег тенисера. Француз је поново направио брејк и тако дошао до прилике да освоји први сет. Монфис је то и урадио, али оно најважније тек је следило.

Средином другог сета Монфис је кренуо доста слабије да се креће и деловао је као да не може да стоји на ногама. На паузама се хладио са водом и много му је теже пао овакав расплет ситуације. Ђоковић је направио брејк крајем другог сета и тада је кренула доминација 14. играча света.

Добијен је сет са 6:3, а оно што је најважније Новак је деловао много боље од Монфиса. Поента је била преживети овакву ситуацију јер су услови заиста били тешки. 

Српски играч трећи сет је добио са 6:1 и већ тада се могло видети у ком правцу ће ићи остатак меча. Међутим, до краја меча видели смо још свашта.

Средином четвртог сета Новак је упао у малу мини кризу. Она на сву срећу није трајала дуго, Ђоковић је добио гем за 4:3 и онда је уследио последњи напад. Српски тенисер је направио брејк, а потом га је и потврдиое за огромну победу. Као што је речено, Новак ће у наредном колу играти против Рамоса-Вињоласа.

Меч на граници угрожености

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић осврнуо се на изузетно тешке услове у мечу другог кола Аустралијан опена против Гаела Монфиса. Ђоковић је изгубио први сет, али је славио после преокрета резултатом 3:6, 6:3, 6:1, 6:3 у дуелу који је обележила паклена врућина на Род Лејвер арени.Температура је износила скоро 40 степени Целзијуса, док је топлота саме подлоге дошла и до пуних 70.

„Међу најтежим условима у каријери, бил је брутално и очигледно је да смо се обојица мучили. Он се мучио мало више на крају другог и током трећег сета, када сам успео да стекнем предност. Покушавали смо да дођемо до даха, додатних неколико секунди, како бисмо се што боље опоравили“, признао је Ђоковић.

Он је током меча добио опомену за прекорачење дозвољеног времена, а Гаел Монфис је открио да је судији рекао да нема потребе да опомиње противника јер су нехумани услови.

„Добио сам опомену за прекорачење времена и нисам рекао ништа. Судија је у следећој паузи покушавао да ми оправда одлуку, али сам му рекао да немам приговора. Био је у праву. Дешавало се у прошлости и мислим да је фер када добијем упозорење пре тога. Он ме је претходно упозорио и поштујем његову одлуку. Главни судија је радио добар посао, учествовао је у игри и разумео шта се дешава. Покушавао је да толерише неколико пута поступке обојице јер је очигледно да нико не ужива у оваквим данима. Али постоје правила, морамо их поштовати и услови су исти за обојицу. Судија је људски покушавао да разуме шта се догађа и мислим да, када арбитар ради свој посао, као што је он, морам да му кажем свака част. Није лако било ни њему да седи и контролише нас играче и буде толико толерантан“, додао је Новак.

Онда је упитан да ли би требало у тим тренуцима кориговати правила и можда затворити кров.

„Ако говоримо о правилима, постоји једно о индексу, тачније комбинацији температуре и влажности ваздуха. Нисам сигуран како оно тачно гласи. Ипак, мислим да постоје одређени дани када као супервизори турнира морате препознати да је играчима потребно дати неколико сати да се врућина смањи. Разумем да постоји фактор улазница, ако се не играју мечеви људи ће бити незадовољни. Морате у рачуницу уврстити различите углове пре него што донесете тако велику одлуку. На овом нивоу је потребно да, као професионални тенисер, будете спремни“, почетак је сезоне. Али постоји граница и то је ниво који разликује “бити спреман” и бити „здравствено угрожен“.

Уследило је питање да ли се дошло до те границе?

„Било је баш на граници. Мислим да је ово једини пут у животу да сам два и по сата играо на 180-200 откуцаја срца у минути“, закључио је Ђоковић.

Резултати

Мушкарци: Доминик Тим - Денис Кудла 6:7, 3:6, 6:3, 6:2, 6:3, Сам Квери - Мартон Фучовић 4:6, 6:7, 6.4, 2:6, Тим Смичек - Алберт Рамос 4:6, 2:6, 6:7, Николас Кикер - Лукаш Лацко 6:2, 7:5, 1:6, 7:5, Томаш Бердих - Гуљермо Гарсија 6:3, 2:6, 6:2, 6:3, Јиржи Весели - Адријан Манарино 3: 6, 6:7, 7:5, 3:6, Евгени Донској - Фабио Фоњини 6:2, 3: 6, 4:6, 1:6, Карен Качанов - Хуан Мартин дел Потро 4:6, 6:7, 7:6, 4.6, Новак Ђоковиц - Гаел Монфис 4:6, 6:3, 6:1, 6:3, Давид Гоффан - Жулијен Бенето 6.1, 6:7, 1:6, 6:7, Х ион Чунг - Данил Медведев 7:6, 6.1, 6:1, Ришар Гаске - Лоренцо Сонеко 6: 2, 6:2, 6:3, Фернандо Вердаско - Максимилијан Мартерер 4:6, 6:4, 6:7, 6:3, 3:6, Петер Гојовчик - Александер Зверев 1:6, 3:6, 6:4, 3:6, Тенис Сандгрен - Стан Вавринка 6:2, 6:1, 6:4, Жан Ленард Штруф - Роџер Федерер 4.6, 4:6, 6:7.

Жене: Јохана Конта -  Бернарда Пера 4:6, 5:7, Лара Аруабарена - Барбора Стрицова 3:6, 4:6, Маркета Вондроусова - Каролина Гарсија 7:6, 2:6, 6:7, Лесија Цуренко - Агнешка радвањска 6:2, 5:7, 3:6, Марија Шарапова - Анастасија Севастова 6:1, 7.6, Гарбине Мугуруза - Су Веј Хси 6:7, 4:6, Лаурен Дејвис - Андереа Петковић 4:6, 6:0, 6:0, Мирјана Луциц-Барони - Алиаксандра Саснович 3:6, 1:6, Ана Богдан - Јулија Путинчева 1:6, 6:2, 6:3,  Беатрис Хадад Маија - Каролина Плишкова 1:6, 1:6, Луси Сафарова - Сорана Кирстеа 6:2, 6:4, Анђелик  Кербер - Дона Векић 6:4, 6:1, Екатерина Александрова - Медисон Кејс 0:6, 1:6, Наоми Осака - Елена Веснина 7:6, 6:2, Симона Халеп - Ежени Бушар 6:2, 6:2, Ешли Барти - Камила Ђорђи 5:7, 6:4, 6:1.  

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести