Арменулић: За Новака би било најбоље да се врати кући

БЕОГРАД: Тениски стручњак и бивши тенисер Радмило Арменулић изјавио је да је целокупна ситауција у вези са Новаком Ђоковићем у Аустралији једна несвакидашња афера која се никада није десила у спорту.
Novak Djokovic, australijan open, melburn, nole/Fonet /AP
Фото: Фонет/АП/Новак Ђоковић

Адвокатски тим најбољег тенисера света Новак Ђоковић успео је да се избори за трочлано веће на вечерашњем суђењу од 23.30 сати пред Федералним судом Аустралије.

"То је несвакидашња афера, не могу да се сетим да ли се то негде у спорту дешавало, поготово у тенису. Никада. Власти у Мелбурну су показале да не поштују своје одлуке. Они су изабрали судије, а када судије донесу одлуке, онда пониште ту одлуку. То је несвакидашње за једну озбиљну државу. Замислите када би се код нас десило да министар може да поништи одлуку премијера или председника државе. Премијер је сам признао да нема последњу реч, већ министар. То је скоро да вас та одлука засмејава, а не да је схватите озбиљно", рекао је Арменулић за Танјуг.

Ђоковић је суђење чека у имиграциони притвор у Мелбурну, пре доношења коначне одлуке о депортацији или дозволи да заигра на Аустралијан опену.

"Новак је изузетно измалтретиран, толико да ће то да се одрази на његово психичко и физичко стање. Поготову су у опасности наредни турнири. Нисам велики оптимиста. Не знам шта ће вечерас да се деси, али за Новака би било најбоље да се спакује и да се врати кући. Мислим да је то једина исправна одлука", каже Арменулић.

Он је истакао да је важно што су поједини активни и бивши тенисери подржали Новака и што су стали у његову одбрану, а осврнуо се и на изјаву Шпанца Рафаела Надала да нико није већи од Аустралијан опена.

"Надал даје опречне изјаве, час подржава Новака, час критикује. Мислим да је Надалу најважније да Новак не игра како би он можда освојио. Једноставно, такву је изјаву и дао. Другим речима, казао је да се боји Новака и једноставно је признао да је Ђоковић бољи од њега. Надалове изјаве не узимам много у обзир".

Арменулић се осврнуо и на то што је директор турнира Крег Тајли резеврвисан по питању Новакове ситуације, као и на то што АТП нема никакву реакцију.

"То је велика срамота, АТП би требало да стане иза свог играча, посебно што је Новак увек подржавао АТП и учествовао у њиховом раду. Мислим да је АТП требало одвано да се огласи, да га подржи и да критукује власти у Мелбурну, руководство АО и да директору турнира скрене пажњу да треба да се понаша као спортиста, а не као функционер".

Како каже, цела ситауција утицаће на спремност Ђоковића, ако добије дозволу на наступи на првом грен слему сезоне.

"Сигурно ће да смета, Новак није имао неке припреме. Није одиграо ниједан турнир, а ово што је тренирао неколико дана не значи много. Стално су му прекидали тренинг, то ће да утиче на његову форму. Надам се ако буде играо, да ће први меч са Кецмановићем да му буде припрема, да ће евенутално да се врати у своју просечну форму. То би било добро. У сваком случају, Ђоковић није добро припремљен и постоји опасност да дође до неких изненађења".

Арменулић каже да се боји да се цела ситуација са Аустралијан опена не преслика на наредне турнире.

"Плашим се да се то не пренесе на остале турнире, рецимо Вимблдон. већ је Джонсон изјавио да ако није ваксинисан да није добродошао на Вимблдон. Бојим се да ће имати проблема, уколико одигра Аустралијан опен, да ће имати проблема и на Ролан Гаросу и Вимблдону. Сачекајмо да видимо шта вечцерас да се деси, па онда да прогнозирамо даље кораке", закључио је Арменулић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести